дом Общество Затягат режима за издаване на медицински бележки на учениците

Затягат режима за издаване на медицински бележки на учениците

0
ДЯЛ

Във връзка със зачестилите случаи на отсъствия на ученици от училищата през миналите учебни години, извинявани с медицински документи, Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването предприеха съвместни действия за стриктно регламентиране на случаите на отсъствие от училище по медицински причини, както и документиране и контрол на тези случаи, информира РЗИ-Шумен.
В тази връзка са изготвени изисквания за издаване на медицински документи, удостоверяващи необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини.
Необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини, свързани със заболяване, което налага лечение в домашни условия, провеждане на диагностични или лечебни процедури в амбулаторни условия или други свързани със здравето обстоятелства се удостоверява от лекар в лечебно заведение за първична или специализирана медицинска помощ, Център за спешна медицинска помощ или Спешно отделение на лечебно заведение за болнична помощ въз основа на данните от анамнезата, обективния статус от извършения преглед, резултатите от извършените изследвания и поставената диагноза, отразени в медицинската документация:
– амбулаторен лист за лечебните заведения за извънболнична помощ;
– фиш за обслужен спешно болен за Центровете за спешна медицинска помощ, лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок/спешното отделение на лечебното заведение за болнична помощ.
Необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини се документира в отделен документ „Медицинската бележка“, която се попълва и подписва от лекаря, извършил прегледа на ученика и се подпечатва с печата на лекаря и/или лечебното заведение.
В медицинската бележка задължително следва да се вписва номерът и датата на документа за осъществения преглед, уникалния идентификационен номер (УИН) на лекаря, извършил прегледа.
Изписването на номера и датата на документа се поставя под коректно изписаната диагноза с посочен код на заболяването, състоянието по Международната класификация на болестите X ревизия.
Дните, посочени в медицинската бележка, за които е определена необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини не може да предхождат датата на извършване на прегледа, посочена в документа.
В случаите на необходимост от отсъствие от училище след проведено болнично лечение, същата се удостоверява от лекар от лечебното заведение за болнична помощ, провело лечението или общопрактикуващият лекар на ученика въз основа на дадените в епикризата препоръки. В този случай медицинската бележка се издава при спазване на изискванията по т.2-4, като вместо номер и дата на документа по т. 1.1-1.3. се посочва номер и/или дата на издадената от лечебното заведение за болнична помощ епикриза.
Лекарите, издали медицински бележки за удостоверяване на необходимост от отсъствие от училище по медицински причини, следва да предоставят при поискване на контролните органи на Министерство на здравеопазването (РЗИ и ИАМО) информация за издадените медицински бележки и съответната, свързана с това медицинска документация.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпад на образуваните наказателни производства и обвиняемите лица през месец август
Следваща статияИстория с щастлив край! Сайго вече е у дома

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here