дом Общество Експерти: 3 язовира в община Каспичан да бъдат изведени от експлоатация

Експерти: 3 язовира в община Каспичан да бъдат изведени от експлоатация

0
ДЯЛ

3 язовира от 8, собственост на Община Каспичан да бъдат изведени от експлоатация по чл. 199 от Закона за водите. Това предлага в доклад хидроспециалист „оператор на язовирната стена“, извършил проверката. Това са язовирите в селата Марково (полигона), Златна нива и Върбяне.
Докладът е включен в отчет за изпълнение на договорните условия за обектите и дейностите, отдадени на концесия, който ще бъде представен на предстоящата сесия на Общинския съвет.
Състоянието на действащите язовири се наблюдава и от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
С високо ниво под котата на приливния ръб е язовирът в село Косово. Според експертите, извършили проверката, това ниво е изключително ниско и води до опасност от съсъхване и образуване на пукнатини в земния насип на водоема. Притокът на вода е от деретата над язовира и подпочвените води, които потъват и нямат повърхностно оттичане.
Със скъсана язовирна стена от преливане е язовира в Марково (полигона). Широчината и дълбочината на среза не позволяват завиряване на водните маси. Операторът на язовирната стена е изготвил анализ за техническото състояние на язовира и предлага на експертен технически съвет от Общината да приеме решение, с което водоемът да се изведе временно от експлоатация съгласно Закона за водите.
Язовирът в село Златна нива няма собствен водосбор и водоизточник. Залятата площ е около 47 декара. В момента е празен поради липса на приток и поради неизправното състояние на язовирните съоръжения. Препоръката на специалисти е да се предприемат действия за извеждане от експлоатация.
Анализът на язовира в село Върбяне дава основание на хидроспециалиста също да го предложи за извеждане от експлоатация.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПобедителите в конкурса „Что я знаю о России” без приемен изпит в Шуменския университет
Следваща статияЗапочва приемът на първокласници в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here