дом Общество Експерти от РЗИ съветват как да спрем цигарите

Експерти от РЗИ съветват как да спрем цигарите

0
ДЯЛ
Уреда „Smokerlyzer” измерва нивото на монооксид в белите дробове и карбоксихемоглобин в кръвта на активни и пасивни пушачи.

От началото на годината до сега 157 души се „престрашиха” да тестват своята никотинова зависимост в различни кампании и инициативи на Регионалната здравна инспекция в Шумен. С помощта на уреда „Smokerlyzer” експерти провериха нивото на монооксид в белите дробове и карбоксихемоглобин в кръвта на активни и пасивни пушачи.
Според експертите от инспекцията в Шумен много често замерването с уреда е породено от желание да бъдат отказани цигарите, но разбира се, сред тествалите се има и пасивни пушачи, които искат да се информират до каква степен влияе тютюневият дим, който вдишват. Ако обаче резултатите от уреда „Smokerlyzer” стреснат тествалия се, то РЗИ е готова да помогне с последвали стъпки към отказването от цигарите.
Съществуват два основни аспекта на зависимостта – физиологична и психологическа зависимост, посочи ст.експертът в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ-Шумен Петър Дилов. Пред репортер на 24shumen.com той обясни, че колкото повече цигари човек изпушва през деня, толкова по-силна е зависимостта. И ако първата цигара се изпушва до половин час след събуждане, то зависимостта вероятно е най-силна.
Тютюнопушенето е пряко свързано с конкретни дейности – чаша кафе, след храна, за релаксация, за освобождаване от стреса, за увереност при среща с непознати и други. Много често пушенето дава възможност да се прави нещо с ръцете. Самото спиране на цигарите е възможно при съчетаване усилията на пушача да мобилизира волята си в преборване на привичката, довела до пристрастяване с помощта на семейството, близкия приятелски кръг, колегите и обществени мерки. Важно е пушачът да схване емоционалната връзка между началото на пушенето и придобиването на привичката,съветват експертите. Тези и още индивидуални съвети могат да получат всички желаещи да спрат цигарите всеки вторник и четвъртък от 14 до 16 часа в сградата на РЗИ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВенци „Бомбето” остава в ареста, защитата му твърди, че имотът е бил отдаден под наем
Следваща статияПромени в движението заради рали „Стари столици“, вижте кои улици ще бъдат затворени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here