дом Здраве Д-р Стамен Стаменов: Работя в областта на коремната хирургия над 50 години,...

Д-р Стамен Стаменов: Работя в областта на коремната хирургия над 50 години, нямам никакви тайни с корема

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Д-р Стамен Стаменов е специалист по коремна хирургия в Хирургична болница „Папуров” – Търговище.
Завършва Медицинска академия – София през 1971 г. След това, до 1975 г. специализира в ИСУЛ – София. По-късно следва специализация в Германия по лапароскопска хирургия.
През годините д-р Стаменов има над 60 публикации в български и чужди научни издания. Участва в множество научни конгреси. Развива научните и практически си интереси в областта на хирургията на херниите, лапароскопската хирургия, жлъчно-чернодробна, стомашно-чревна и панкретична хирургия. Хирургия на дебелото и правото черво, хемороидална болест, фистули, кисти, разширени вени.

Д-р Стаменов, от колко време работите в областта на коремната хирургия?
Д-р Стаменов: Първо, трябва да ви кажа, че аз съм завършил в София. След завършването ми веднага започнах работа в Търговище, в хирургия. След това бях 5 години на специализация в ИСУЛ, София – от 1970 до 1975 година. Тогава там работеха най-големите специалисти в България и аз съм специализирал при тях. И сега има добри хирурзи, но те са с друг манталитет, друго възпитание – всичките са завършили на запад. Сега има професори колкото искате, навсякъде. Тогава нямаше такова нещо. В този смисъл аз смятам, че да специализирам именно при тогавашните професионалисти беше едно голямо щастие за мен, дадено ми от Бога. След това се завърнах тук, в Търговище, въпреки че ме каниха да остана в София.
Колко години стаж като хирург имате зад гърба си?
Д-р Стаменов: Над 50 години.
–  В клиниката в която работите в момента, кои са най-често извършваните от Вас операции?
Д-р Стаменов: След специализацията в ИСУЛ, съм специализирал в Германия така наречените ендоскопски, или с други думи – безкръвни операции. Аз съм един от първите в Североизточна България, който прави тези операции. Оперирахме болни от целия регион. Създали сме филм по темата в следствие на което започнаха да идват даже и от Бургас, от Сливен, от всякъде. Първата безкръвна операция направихме пред 1996 година. Всички от Шумен, Разград, Русе идваха тук и все още доста пациенти продължават да предпочитат да идват. Мога да ви кажа и още за моята квалификация – аз имам над 60 научни публикации, свързани с хирургията – предимно с жлъчно-чернодробната хирургия.

Снимка: 24shumen.com

Вие виждате себе си по-скоро като специалист именно в жлъчно-чернодробната хирургия, там усещате най-много своята сила, така ли да Ви разбирам?
Д-р Стаменов: Не точно. Вижте, тя е много интересна. И много сложна. И затова я обичам. А иначе, стомах, черва – те са по 11-12 метра – има достатъчно за рязане. Докато жлъчните канали са изключително къси – там е изкуството. И затова ние казваме, че висшият пилотаж в хиругията, е жлъчно-чернодробната и панкреасната хирургия. Едно време в Шумен никой не оперираше карцином на панкреаса – ние го правихме тук. Това е висш пилотаж, защото всичко се намира в много малко пространство, с много структурни елементи – артерии, кръвоносни съдове, жлъчни канали.
Да се върнем на темата за град Търговище и клиниката на д-р Папуров. Какво е важно да споделите на хората, които живеят в региона на Шумен? Поради кризата с коронавируса и пренатоварването на шуменската болница, много от тях не можаха близо година да си извършат рутинните прегледи, някои пострадаха в домовете си именно от стомашни, панкреатични и жлъчно-чернодробни остри състояния. Как бихте се обърнали към тези хора, за да ги поканите да посетят Вашата клиника в Търговище?
Д-р Стаменов: В момента имаме няколко настанени пациента Шумен. Тук правим пълни ендоскопски изследвания на целия стомашно-чревен тракт, и то с много съвременна апаратура, която е изключително прецизна, и е невъзможно да се направи пропуск. Освен това колегите, които работят с тази техника, са много добре квалифицирани.
Предполагам, че оперирате както лица със здравни осигуровки, така и такива – без, при съответните условия, така ли е? Понеже през летния период очакваме много българи, живеещи в чужбина, да се завърнат в родината и да потърсят медицинско обслужване, но не всички са със здравни осигуровки.
Д-р Стаменов: Да, това не е никакъв проблем. Повечето хора, които работят в чужбина, имат здравни застраховки. Останалите си плащат при определени нормативи и процедури. А що се отнася до обема на нашите оперативни възможности – всичко, което е разположено в корема, ние го работим. Някои колеги ми се смеят като казвам, че аз нямам никакви тайни с корема.
Вие сте лекар с впечатляваща и дългогодишна практика в коремната хирургия. Можете ли на основата на това да отсеете от какво най-вече боледуват хората в тази област през последно време? Имаме ли превес на определени заболявания?
Д-р Стаменов: Много по-често напоследък се срещат жлъчно-чернодробните заболявания.
С какво свързвате тази повишена заболеваемост?
Д-р Стаменов: Има определени хора, които са генетично предразположени, но най-честите причини са начина на живот и на хранене. Що се отнася до заболяванията на черния дроб – те се дължат най-вече на злоупотреба с алкохол. Говорим за тежки цирози. Но, от друга страна, значително са намалели уврежданията на черен дроб в следствие на кучешка тения.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолицаи ще следят за реда при изпращане на абитуриентите в Шумен
Следваща статия180 лица под 18 години са водени на отчет за престъпления в Шуменско през 2020 година

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here