дом Здраве Д-р Атанасов отчете: 2, 4 мнл. лева са задълженията на шуменската болница

Д-р Атанасов отчете: 2, 4 мнл. лева са задълженията на шуменската болница

2
ДЯЛ

2,4 млн. лв. са задълженията на МБАЛ-Шумен в края на 2017 г., като 1 888 000 лв. от тях са просрочени. Това съобщи д-р Атанас Атанасов, директор на Многопрофилната болница за активно лечение на заседанието на Постоянната комисия по „Икономическа политика”, посветено на състоянието на областното здравно заведение.
С повечето от доставчиците е постигната договореност да не се начисляват лихви върху забавените плащания, но това не може да продължава дълго. Голяма част от причините за влошеното финансово състояние на шуменската болница обаче са извън обсега на нейния мениджмънт, отбеляза д-р Атанасов. Сред тях са постоянното увеличаване на разходите за консумативи и основни медикаменти, продължителното запазване на стойностите на клиничните пътеки, вменяването на дейности като съдебна медицина, трансфузионна хематология, спешно отделение. Нормативната база не позволява закриване или сливане на губещи отделения, каза още д-р Атанасов. В изпълнение на приетия през февруари миналата година оздравителен план, щатът на МБАЛ-Шумен е съкратен от 850 на 780 души. Въпреки това, ако няма промяна, ще последват мерки, свързани с лишаване от здравни дейности, които са икономически неефективни. Само покачването на минималната заплата от началото на тази година ще повиши разходите с 250 000 лв.
Многопрофилната болница в Шумен е във втора от четирите групи, в които областните лечебни заведения са разпределени от Министерството на здравеопазването съобразно тяхното финансово състояние. В първата група са болниците на печалба, а в последната четвърта група – тези в изключително тежко финансово положение, сред които са здравните заведения във Враца, Ловеч, Стара Загора, Бургас. Ако обаче не се предприемат сериозни мерки, както на местно, така и на национално ниво, има тенденция Шуменската областна болница да отиде в трета група.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПромени в осигуряването до края на януари
Следваща статияЖълт код: Ще ни брули силен северозападен вятър

2 КОМЕНТАРИ

  1. Пък за бърза помощ нямам думи, три часа чакане за прием в болница, нямам думи. ДА НЕ ПОПАДА ЧОВЕК ПРИ ТЕЗИ ХОРА, КРЕЩЯТ МИСЛЯ ЧЕ НИКОЙ ОТ ХУБАВОНЕ Е ОТИШЪЛ В БОЛНИЦАТА.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here