дом Култура Дните на Полша в Шумен започват тази вечер, вижте програмата

Дните на Полша в Шумен започват тази вечер, вижте програмата

0
ДЯЛ

Поредицата от културни прояви за Дните на Полша в Шумен започват днес, 6 ноември от 17.30 часа в сградата на народно читалище „Добри Войников-1856“. Първата проява е представянето на изложбата – „Българската анкета по полския въпрос“. След това програмата ще продължи с прожекция на филма „Тайният съюзник“ по новелата на Джоузеф Конрад-Коженьовски „The Secret Sharer“.
Гост на откриването ще бъде директорът на полския институт Ярослав Годун.
В програмата през следващите дни са включени прожекциите на филмите:
7 ноември – „Моите проклети дъщери“
8 ноември – „Карт бланш“
9 ноември – „Кампер“
10 ноември – „Клуб на пътешествениците“

Всички прожекции са от 15,30 часа в Детския отдел на библиотеката при НЧ “Добри Войников-1856“. Входът е свободен.
Документалната изложба „Известни българи в подкрепа на полската кауза“, посветена на „Българската анкета по полския въпрос (1915-1916)”, издадена от Тадеуш Ст. Грабовски през 1917 г. в Краков.
Изложбата е изготвена от Научния архив на БАН по случай 100 години от издаването на „Българската анкета по полския въпрос”. Преди 100 години 32 български политици и интелектуалци се ангажират с обществени дейности в полза на възстановяването на независима Полша, като отговарят на въпроси, зададени от Тадеуш Ст. Грабовски, основател на Полското бюро по печата в София и инициатор на Анкетата (1915), a към края на 1918 година – първият посланик на Полската република в София. Изложбата подробно разказва за българските участници в анкетата, сред които има много политици, университетски преподаватели и писатели. Сред тях са 8 професионални политици, в т.ч. 6-има бивши и настоящи министри (д-р Васил Радославов и И.Е.Гешов), 10 учени, университетски преподаватели, членове на Академията на науките (Боян Пенев и Стилиян Чилингиров), писатели и поети (Иван Вазов и Мара Белчева). В изложбата са включени репродукции на исторически документи. Те са използвани в полско-българското издание на анкетата, инициирано през 2011 г. от полонистката проф. Магда Карабелова.
Кратко резюме на филмите, включени в дните на Полша.
„Тайният съюзник“ – реж. Петер Фудаковски (2014, 100’)
В ролите: Джак Ласки, Жу Жу, Чин-тин Хша, Леон Даи.
Филм, вдъхновен от новелата на Джоузеф Конрад-Коженьовски „The Secret Sharer“. Романтичен трилър за приключенията на млад капитан по време на бурното му пътуване в Южнокитайско море на ръждясал кораб с разбунтуван екипаж и мистериозен беглец.
„Моите проклети дъщери“ – реж. Кинга Дембска (2015, 84‘)
В ролите: Агата Кулеша, Габриела Мускала, Мариан Дженджел и Марчин Дорочински.
Награди: в т.ч. 2015 – Филмов фестивал в Гдиня: Награда на Мрежата студийни и местни кина; Награда на журналистите; Награда на публиката; Чикаго (Фестивал на полския филм в Америка) – „Златни зъби“ за най-интересен игрален филм; 2016 – Краков (Международен фестивал на независимото кино „Off Camera“) – Награда на публиката.
Историята на две сестри, които се оказват в трудна житейска ситуация и са принудени да действат заедно, въпреки взаимната неприязън.
„Карт бланш“ – реж. Яцек Лушински (2016 г., 85’)
В ролите: Анджей Хира, Уршула Грабовска и Аркадиуш Якубик.
Награди: 2015 – Шанхай (Международен филмов фестивал)-Гран при; Ню Йорк (The New York Polish Film Festival)-награда „Елжбета Чижевска“ за най-добра мъжка роля (Анджей Хира); 2016 – Краков (Международен фестивал на независимото кино „Off Camera“)-Главна награда на Националната камара на аудиовизуалните продуценти.
Филм, вдъхновен от истинска история за уважаван гимназиален учител, който крие от всички около него напредващото си ослепяване, за да изпълни учителския си дълг и да помогне на учениците си да положат успешно изпитите.
„Кампер“ – реж. Лукаш Гжегожек (2016, 84‘)
В ролите: Пьотр Журавски, Марта Нерадкевич, Яцек Брачак и Шийли Хименес.
Награди: Лондон (Raindance Film Festival) 2016 – награда за най-добър пълнометражен дебют; 2017 – Награда „Збишек Цибулски“ за Марта Нерадкевич.
Двама тридесетгодишни, някога лудо влюбени, днес трябва да решат дали ще направят заедно следващата стъпка в живота си.
„Клуб на пътешествениците“ – реж. Томаш Шафрански (2015, 94’)
В ролите: Богдан Калус, Франчишек Джидух, Якуб Врублевски, Камила Буялска, Пьотр Януш, Томаш Каролак и Войчех Мецвалдовски.
Главният герой, тринадесетгодишно момче, преживява виртуални приключения в света на компютърните игри. Неочакваната поява на откачения чичо Дионизи, търсач на съкровища, обърква подредения живот на момчето и го въвлича в истинско лятно приключение. Двамата с чичото тръгват на пътешествие, за да открият съкровището, скрито от дядо Хиероним по време на Втората световна война.
Организатори на Дните на Полша в Шумен са Полският културен институт в София, Славянското дружество „Васил Друмев“ – Шумен и народно читалище „Добри Войников – 1856“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияNASA scientist claims decisive proof life
Следваща статияHigh-school graduation rates for Latinos in LAUSD are declining

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here