дом Общество Детските градини в Шумен на делегиран бюджет от началото на 2018-та

Детските градини в Шумен на делегиран бюджет от началото на 2018-та

0
ДЯЛ

Въвеждане на делегирани бюджети в детските градини в община Шумен от началото на следващата година. Това предложение на местната администрация беше подкрепено единодушно от Постоянната комисия по „Просвета, образование и наука” към Общинския съвет.
Вносителите смятат, че чрез делегираните бюджети ще се постигне по-голяма ефективност при използването на ресурсите, ще се създаде по-добра организация на управление, ще се повиши качеството на предлаганите услуги. Директорите ще получат повече права, но ще имат и повече отговорности, което ще доведе до завишен контрол на изразходването на средствата. Те ще разпределят бюджета на градината, ще определят числеността и индивидуалните възнаграждения на персонала, броя на децата в групите, ще могат да реализират и собствени приходи.
Годишната издръжка на едно дете в детска градина – местна отговорност, през следващата година ще е 720 лв. за дете от 2 до 4 години, и 495 лв. за тези от 5 до 6 години. Разликата идва от това, че държавата поема част от разходите за подготвителните групи, които са задължителни. В бюджета на детските градини ще влизат и средствата по Единния разходен стандарт, а ремонтите и капиталовите разходи по материалната база, както и охраната, остават извън дейностите, финансирани от делегираните бюджети.
Подготовката за въвеждане на делегиран бюджет в детските градини в община Шумен започна през миналата година. Бяха извършени структурни промени с цел намаляване на разходите, надвишаващи осигурените от държавата средства. Детските градини в селата Средня, Илия Блъсково и Коньовец бяха закрити поради недостатъчно деца за сформиране на група, с четири се намали броят на групите в детските градини в Шумен, редуцира се числеността на персонала, като логопедите и психолозите бяха пренасочени към Центъра за подкрепа на личностното развитие. Така разходите за трудови възнаграждения са намалени с около 560 000 лв.
Ресорният зам.-кмет Найден Косев разясни, че е направен подробен анализ на състоянието на детските градини, използван е и опита на общини като София и Варна, където делегираните бюджети са въведени отдавна. Първоначално ще се започне с централизирано меню за всички градини, но постепенно директорите ще започнат сами да се договарят с доставчици на хранителни продукти. Текущите ремонти ще се извършват бързо от общинското строително предприятие. Найден Косев каза още, че не се предвижда покачване на таксата за детска градина.
Предстои обсъждане на общинската нормативна база, при което ще се дискутира и възможността родителите да поемат част от дневния оклад. За да се осигурят всички необходими разходи – заплати, режийни разноски и други, е необходимо групите да бъдат от 18-20 деца. Косев беше категоричен, че няма опасност за детските градини в селата.
Решението за въвеждане на делегирани бюджети в детските градини в община Шумен ще бъде гласувано на заседанието на Общинския съвет на 30 ноември.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОт понеделник: Ремонти затварят източния вход на Общинската сграда
Следваща статияРайони без електрозахранване днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here