дом Общество Гурбетчийски неволи: Фирма посредник прецака шуменски младежи с работа в чужбина

Гурбетчийски неволи: Фирма посредник прецака шуменски младежи с работа в чужбина

1
ДЯЛ

Работа в отлични условия на труд, заплащане от 9 паунда на час, подсигурена квартира, както и едногодишен договор за заетост – така изглежда обявата, на която се натъкват младежи от Шумен, Плевен, Хасково, Сливен и Ямбол. След разговор със служители на софийска агенция посредник за работа в чужбина, нашенците заминават при новите си работодатели във Великобритания. От фирмата обещават да ги посрещнат с такси, за да ги откарат до града, в който ще работят. Изненадите обаче започват веднага след пристигането. Обещаната самостоятелна квартира е мит. Момчетата са настанени в общи стаи в хостел по двама или трима в стая, при условия, които далеч не отговарят на искания седмичен наем от 120 паунда, разказаха пред репортер на 24shumen.com изпатилите си младежи от Шумен. След получаване на първата седмична заплата пък станало ясно, че има разминаване и в обещаното заплащане. Вместо уговорените 9 паунда, работниците получават по 7.8 паунда на час. Гурбетчиите разказаха пред наш репортер, че многократно са се опитвали да получат отговори от българската агенция, откъдето обаче са били препращани съм британския им работодатели.
„Освен всичко това се оказа, че трябва и да си носим инструменти, за да можем да работим, а това ни беше спестено от фирмата посредник”, обясняват момчетата. Близо месец след пристигането на последната „пратка” българи, всички биват освободени от работа от английския работодател и буквално се озовават на улицата.
„Обясниха ни, че обемът на работа е намалял и се налага да освободят всички българи и, че можем да си ходим в България веднага”, разказват още нашенците. За някои от тях обаче прибирането е „мисия невъзможна”, тъй като след всички направени разходи по отиването във Великобритания, не успяват да съберат пари за обратния път до дома. За други пък, които са поработили около 2 месеца, гурбетът се превръща в скъпа екскурзия.
„Всичко, което спестихме ще дадем, за да си платим квартирата и пътя до България. Защо след като обемът на работа намалява се наемат хора, които пътуват по 3 000 километра, за да поработят две седмици и да се прибират”, недоумяват момчетата.
Освен това, те споделят и за изключително грубо и некоректно отношение, както и „гафове” на служители на агенцията.
„Вместо да изпратят снимки с условията в хостела на бъдещите кандидат работници, секретарката е изпратила сканирано копие на моята лична карта до хора, които са кандидатствали за същите работни места”, споделя шуменец, който също е заминал с посредничеството на въпросната софийска агенция. Той обясни още, че му се е наложило да обяви личната си карта за изгубена, тъй като се притеснява, че трети лица могат да злоупотребят с личните му данни.
Част от младежите от Шумен все пак успяват да си „стъпят на краката“, намирайки си друг работодател, но вече без фирма посредник. Работят и се надяват да осъществят скоро мечтите си да спестят пари някои за жилище, други за лек автомобил, а трети – за да създадат семейство. Съветват всички кандидат гурбетчии внимателно да проучат дори и българските фирми, преди да потеглят на работа в чужбина.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСняг и бурни ветрове в неделя: Шофьорите да карат внимателно!
Следваща статияИнтересни и разнообразни събития предлага Симфониета -Шумен

1 коментар

  1. „Агенция без граници“ е въпросната агенция ,която горещо беше препоръчана от „Бюрото по труда“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here