дом Общество В Никола Козлево правят родословни дървета, готвят Алея на родовете

В Никола Козлево правят родословни дървета, готвят Алея на родовете

0
ДЯЛ

Вече половин година читалище „Пробуда-1906” в село Никола Козлево работи върху проект на Министерството на културата „Родовата памет от Тракия”. Това съобщи за 24shumen.com председателят на читалището и учител по история Иванка Семерджиева.
Село Никола Козлево е заселено преди 138 години от потомци на тракийци. Заселниците, които са от няколко рода, намират 27 дълбоки кладенци и остават в селото. Заради поверието, че мома не може да бъде давана за булка в друго село, родовете са се смесили. В момента от читалището проучват 8 рода, вече на половината от тях има направено родословно дърво, а останалите са в процес на изработване. Алеята на родовете ще бъде представена пред жители и гости на село Никола Козлево през юли месец тази година. Тя ще бъде направена в центъра на общинското село.
„За да я има България, трябва да се връщаме назад и да възстановяваме това, което дедите ни са създали”, заяви за 24shumen.com Иванка Семерджиева.
Според нея родовата памет изчезва с новите поколения и техниката. Децата не знаят потомците на техните родители.
Тя разказа пред репортер на 24shumen.com, че когато идват първите потомци-тракийци по тези земи, първото което правят е частно училище в една къща през 1882 година. През 1906 година учители пък основават читалището, пак в частна къща. С първото продадено жито те купуват книги. И така се полага началото на читалище „Пробуда-1906”.

В момента в читалището има Вокална група, Танцов детски състав, клуб „Знание”. Културната институция разполага и с етнографска зала с много автентични фотоси, етнографски кът, зала „Домашно кино”, където се прожектират филми, както и други зали за развлечение на посетителите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШумен излиза на протест в защита на Пирин
Следваща статияДве жени в болница след сблъсък на булевард „Симеон Велики” (обновена, снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here