дом Общество Вълнуващ училищен празник в навечерието на ромската Нова година в Ивански

Вълнуващ училищен празник в навечерието на ромската Нова година в Ивански

0
ДЯЛ

В Основно училище “Христо Ботев” в шуменското село Ивански организираха празник в навечерието на ромската Новата година. В залите на новия учебен център ученици, родители, учители и гости пресъздадоха традицията на Василица и Банго Васил. Те бяха приготвили обредни ястия и заедно подредиха богатата Новогодишна трапеза.
„Всички се включиха с огромно желание в тържеството, което организирахме днес, защото семействата тук в селото пазят своите традиции“, разказа преподавателката по български език и литература Светла Мутафчийска.

В програмата участваха ученици от трети до седми клас. Момичетата и момчетата припомниха легендите за спасителя на ромите Свети Василий. Те разказаха, че празничната вечеря се подрежда на ниска кръгла маса, която наричат синия, а нея по традиция слагат гъска, пуйка или петел в Новогодишната нощ. Най-възрастната жена прави баница или пита, “кулак”, в която се поставя пара. Приготвят се и сарми с дрянови пъпки за късмети.
“През цялото време жената шета в пълно мълчание, защото се вярва, че така злото няма да влезе в къщата. Вратите се заключват и до полунощ никой не бива да влиза, за да не избяга късметът. Трапезата се прекадява, всички си вземат прошка и целуват ръка. Първата хапка от кулака не се изяжда, а се увива и се слага под възглавницата. Вярва се, че сънят върху тази хапка показва какъв ще бъде късметът ни през годината,” обяснява образователният медиатор Ирина Илиева, която също участва във възстановката на празничната традиция.

„На Василица, която много прилича на българската Бъдни вечер, цялото семейство се събира в дома“, продължава Анка Михайлова, майка на три деца. Тя разказа, че три поколения живеят в една къща в селото. „На сутринта започва сурвакането с пожелание за здраве, плодородие и късмет. Всичко това се прави много тържествено, защото според поверието тогава във всяка къща влиза Банго Васил и благославя дома. Празнуваме заедно и спазваме традицията. Искаме и нашите деца да я продължат.“
Тържеството в училището в село Ивански бе част от празничните инициативи, включени в културния календар по проекта на Община Шумен – „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”. Той се реализира със съдействието на Българо-швейцарската програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи „Здраве и образование за всички“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСезираха главния прокурор за съборения гараж в Хитрино
Следваща статияДве години затвор и 5 000 лева глоба за Венци „Бомбето“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here