дом Общество Внимание! Вижте какви схеми за измама прилагат телефонните бандити

Внимание! Вижте какви схеми за измама прилагат телефонните бандити

0
ДЯЛ

От ОД на МВР апелират: Молим отново да разкажете на вашите близки, възрастни родители, баби и дядовци да не се доверяват на непознати по телефона. Ако някой им иска пари по телефона да знаят, че със сигурност са попаднали в измамна схема. Обяснете им веднага да затворят телефона. Да ви потърсят, но да ви наберат САМО след като чуят знак „свободно“ в слушалката. Ако не успеят да се свържат с вас, да позвънят на 112, и да съобщят. Но пак само след като чуят знак свободно, защото иначе отново говорят с измамниците…

В последните измамни схеми измамниците действат по следния начин. Звънят на стационарен телефон. Използват стар сценарий за телефона измама, най- често, че близък е пострадал в ПТП и са нужни пари за лечение. Тъй като хората вече са запознати с този сценарий казват по телефона , че това е измама и затварят. Малко след това на стационарния телефон звъни отново непознат. Казва, че е от полицията /лейтенант, генерал, комисар, инспектор с произволно име/. Обяснява, че в града действа група от измамници, част от които са задържани. В задържаните имало тефтер с номера на потенциални жертви, между които е и този номер. Мъжът или жената разказват, че преди малко са се опитали да ги измамят и разказват как е протекъл разговора. Измамниците умело използват ситуацията и започват да разпитват потенциалните си жертви. Когато разберат нагласата им да съдействат „ на полицията“ им казват да съберат всички пари и ценности на едно място. Уговарят ги да дадат номера на мобилния си телефон, за да „ръководят операцията по задържането“. В разговора хората казват на кой адрес живеят. „Полицаят“ казва да чака инструкции като му дойде времето. Затваря телефона. Следва трето обаждане в което тези от първия разговор стават нагли и брутални- започват за заплашват, че ако не им бъдат предаде исканите пари, ще отидат в дома им и ще им нарежат уши, ръце, крака. В четвърто обаждане, вече на мобилния телефон звъни „полицаят“. Двете линии вече са заети и контролът на измамниците е на мобилния и на стационарния телефон. „Полицаят“ дава инструкции да се предадат исканите пари, за да могат измамниците да бъдат задържани на място. Условията са да се сложат пари и ценности в торба, да се хвърлят през терасата или торбата да се остави пред входната врата на жилището. Веднага след това мъжът или жената трябва да влязат в дома си, да заключат и да затворят прозорците и да се скрият в баня, тоалетна или друга по-вътрешна стая, за да не пострадат, ако се наложи да се стреля по измамниците при задържането им. Така измамниците пращат мулетата там, като в това време не позволяват на хората да затворят телефона. Освен това им обещават доживотна седмична награда към пенсията в размер на 50 лева, осигурена от кмета. С идеята, че помагат на полицията, хората поставят в торби всичките си пари и спестявания, оставят ги и се …прибират. След това хората разбират, че са измамени. Не могат да дадат описание на човек, на който са предадени парите, не са видели и кой ги взема, няма никакво описание на мулето. Не знае и дали е бил с автомобил. А мулетата се наемат по обяви – за търсене работа, за продажба на автомобили и др.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАло измамници обещаха доживотна седмична надбавка на пенсионерка, тя им „подари“ 13 000 лева
Следваща статияВ Шумен: Мокра пътна настилка, ниски температури

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here