дом Общество ВМРО против инициативата на НФСБ за издигане на 33-метров кръст на Шуменско...

ВМРО против инициативата на НФСБ за издигане на 33-метров кръст на Шуменско плато

1
ДЯЛ

Във връзка с появилата се в някои медии информация за инициатива на НФСБ за издигане на 33-метров кръст на Шуменско плато, от областното ръководство на ВМРО-БНД Шумен разпространиха позиция, че това е „ненавременна и излишна инициатива“.
Поместваме целия текст без редакторска намеса:

Становище на ВМРО-БНД, Шумен
Относно инициативата на НФСБ за изграждане (поставяне) на православен кръст на платото

Ние от областното ръководство на ВМРО-БНД считаме, че подобна инициатива е ненавременна и излишна с оглед на:
1. Наличието на Паметник на създателите на българската държава, който се е утвърдил като своеобразен символ на Шумен, прави предложения кръст излишен лукс, който би се обезличил на фона на съществуващия монумент;
2. Изграждането на кръста с бюджетни средства би било излишен разход, който е в противоречие с традицията, установена на други места в страната такива знаци да се изграждат с набиране на средства от населението или чрез дарение;
3. Символичното значение на кръста повтаря част от символиката, закодирана в Паметника;
4. Размерът на кръста, предложен от НФСБ, изразява своеобразното мегаломанство на определени личности да се изгради най-големият подобен символ в България;
Ние от ВМРО-БНД, Шумен не сме за разделението сред българската нация, включително и чрез реализирането на инициативи, обслужващи личностни и партийни интереси, а за обединение на българите за преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени народът и страната ни. Подобна инициатива не съдейства за това. Тя е продължение на политическата линия, следвана от местното ръководство на НФСБ, да обслужва политики, които не са в интерес на гражданите – повишаването на цената на водата, въвеждането на такси за детските градини и т.н.
ВМРО-БНД е срещу провеждането на лични PR-мероприятия с публични средства и смята, че парите (около 100 000 лв.) могат да бъдат пренасочени за ремонт на православните храмове в Общината, за популяризиране на културно-историческото наследство на Шуменския регион и за изграждане на Паметника-портал на 7-ми пехотен шуменски полк.

Доводи срещу инициативата на НФСБ за изграждането (поставянето) на кръст над гр. Шумен:
1. Изграждането на кръстове над български градове стана своеобразна мода. Например, в Асеновград – кръст, висок 6 м. (има и други в околността), в Кресненското дефиле (11 и 22 м.), в община Гърмен – 6 м. и др. Предложението на НФСБ е да се изгради кръст, висок 33 м., т.е. най-високият в България. Това е израз на своеобразно мегаломанство, въпреки символното значение на числото 33 (годините, на които Христос е разпнат). Подобен кръст би изгубил внушителността си в сравнение с Паметника „Създатели на българската държава“, т.е. отдалече не би изглеждал толкова внушителен. Освен това той повтаря смисъла, вложен в Паметника – там са поставени образите на св. Княз Борис-Михаил и на цар Симеон, свързани с налагането на християнството и разпространението на славяно-българската писменост и култура. По-добре би било тези пари (предвидени за кръста) или част от тях да се отделят за ремонтиране на църквите в Шуменско и за рекламиране на Паметника, който е уникален в България и на Балканите, а не да се копират символни знаци, които няма да поставят Шумен сред уникалните места в България, а ще свидетелстват за мегаломански амбиции на отделни личности и партии (заради височината на кръста).
2. Наличието на многобройно мюсюлманско население в региона – отстояването на мястото на православното християнство не трябва да се извършва с подобни демонстративни актове, а чрез грижа за православното културно-историческо наследство в региона, т.е. с популяризирането на историческата истина, че именно от Североизточна България (център на Първото българско царство) православната славяно-българска култура се разпространява не само на Балканите, а и в Източна и Централна Европа.
3. В мотивите на вносителя има няколко фактически грешки:
• „еволюцията на държавата от ханство към царство“: да оставим настрана определянето на т.нар. „езическа България“ като ханство, което е дискусионно в съвременната българска наука, но определянето на този процес като еволюционен снижава постиженията, достигнати от България в периода до средата на 9 век (християнизацията). „Езическа“ и Християнска България са два еднакво значими етапа от развитието на българската държава и прехода от старата религия към християнството е процес (а не еднократен акт), извършил се в съзвучие с обективните процеси в епохата на Средновековието.
• „цитираната конституционна форма“ – цитираният член от Конституцията на Република България не е конституционна форма, а конституционен текст.
4. Повечето кръстове, изградени над български градове, са или дарение от различни хора и организации, или за поставянето им са събрани средства чрез благотворителни акции. Използването на бюджета на Общината за PR-акции на отделни партии и личности си е чиста проба прахосване на публични средства.
Заключение:
Предложението на НФСБ може да се определи като несъстоятелно по няколко причини:
1. Наличието на Паметник на създателите на българската държава, който се е утвърдил като своеобразен символ на Шумен, прави предложения кръст излишен лукс, който би се обезличил на фона на съществуващия монумент;
2. Изграждането на кръста с бюджетни средства би било излишен разход, който е в противоречие с традицията, установена на други места в страната такива знаци да се изграждат с набиране на средства от населението или чрез дарение;
3. Символичното значение на кръста повтаря част от символиката, закодирана в Паметника;
4. Размерът на кръста, предложен от НФСБ изразява своеобразното мегаломанство да се изгради най-големият подобен символ в България;
5. Етническата структура на населението не предполага подобен символ, още повече че според предложението той би бил изграден и с данъците на мюсюлманското население.
Предложение:
Част от средствата, които НФСБ предлага да бъдат отделени за кръста, да се отделят за ремонт на действащи храмове и за популяризиране на културно-историческото наследство на Шумен и региона.

Д.Станчев Обл.координатор ВМРО Шумен тел.0886377080
доц.д-р Ст. Минков Общ. председател ВМРО Шумен тел.0896201425

Снимка: bulgaria24.tv
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВодата в Шуменско все още негодна за пиене и готвене
Следваща статияОгнеборци гасиха комин, премахваха и ледени висулки

1 коментар

  1. ПРОСТИ ИМ,ГОСПОДИ,ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ГОВОРЯТ.СЛАВА НА ЖИВОТВОРЯЩИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН,КОЙТО ОТВОРИ вратите на Рая за всички,които следват Христос!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here