дом Общество Вкарваме ваканцията на българските ученици в „европейския график“?

Вкарваме ваканцията на българските ученици в „европейския график“?

0
ДЯЛ

Промени, свързани с продължителността на ваканциите на учениците, ще бъдат въведени по настояване на родители и учители. Засега обаче това е само проект, по който всеки може да изрази мнението си. Окончателното решение ще бъде взето след това, заяви в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия зам.-министърът на образованието Деница Сачева.
Според Министерството на образованието почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз. Конкретното предложение е учебната година да бъде с една седмица по-дълга, което засяга всички ученици от 1 до 11 клас.
Учениците от 1 до 4 клас ще приключат следващата година на 7 юни, а не както досега – на 30 май.
За децата между пети и седми клас последният учебен ден ще бъде на 22 юни, а за тези между осми и 11-и последният звънец ще бие чак през юли.
Промяната няма да засегне зрелостниците, които завършват учебния процес на 16 май.
„Целта е не да се скъси ваканцията и да се уеднакви с държавите в ЕС, а по-скоро имаме много ясни задачи. Те са свързани с това децата да са повече време в образователната система, да има по-малко отпаднали деца от нея и децата да имат по-добри образователни резултати”, обясни още зам.министър Сачева.
Актьорът Калин Сърменов, който е баща на петокласничка, изрази категоричното си мнение, че не трябва да бъдем толкова толерантни към самите деца.
„Смятам, че те трябва да бъдат без ваканция. Резултатите им са трагични, неграмотността е един кошмар и сме изпаднали в безизходица. Тази мярка едва ли ще помогне, защото в основата стои семейството”, заяви актьорът.
От Асоциацията на родителите имат друго предложение – училищата сами да избират колко и с каква продължителност да са почивките. Дали новият график на ваканциите на учениците ще влезе в сила на 15-ти септември ще стане ясно до месец.
Снимката е илюстративна
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия365 лева е размерът на целевата помощ за отопление през зимния сезон, за първолак – 250 лв.
Следваща статияБлагоустрояват смядовски села с 60 000 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here