дом Общество ВиК-Шумен ще намали загубите на вода със създаване на зони за...

ВиК-Шумен ще намали загубите на вода със създаване на зони за мерене

0
ДЯЛ

ВиК-Шумен ще създаде 30 зони за мерене на количеството подадена вода в населените места от областта. Шахти с водомери ще бъдат изградени в Шумен, Велики Преслав, Каспичан и селата в областта. До края на 2017 година в Шумен ще бъдат създадени две измервателни зони, при запланувана една, съобщиха от Водното дружество.
Съоръжения ще се изградят и в малките населени места, които ползват помпажна вода, чиято себестойност е най-висока, селищата, където стават най-чести и трудно откриваеми аварии.
Изграждането на новите съоръжения за зонирането ще наложи някои реконструкция по водопроводната мрежа.
Новата система ще работи на непрекъснат режим и ще отчита водните количества и наляганията в тръбите през 15 минути, каквито са нормативните изисквания. Непрекъснатият процес на работа ще позволи в часовете, когато няма консумация да се отчитат загубите от течовете на вода по вътрешната водопроводна мрежа.
Замерванията в различните части на денонощието ще дават информация за анализиране и определяне на възможностите за намаляване на налягането по водопровода до допустимото в отделни части на населеното място. Това ще се извършва със специални регулатори.
Така ще се постигне локализиране на авариите и по-ефективно откриване на повредите, които трябва да се отстранят, което ще доведе до намаляване на загубите на вода, като при спадане на налягането с една атмосфера скритите течове намаляват с 10%.
Външен изпълнител и екипи на ВиК-Шумен са изготвили схема и са определени зоните за измерване във Велики Преслав. Направени са оферти за доставка на необходимата апаратура. След избор на доставчик и закупувaне на техниката ще започне монтирането й.
В момента тече обследването за определяне на обособени зони за измерване в Шумен. Следва процедурата да се извърши и в Каспичан.
Реализирането на предвидените дейности ще доведе до намаляване на загубите на вода, което ще позволи спестяването на средства в размер между 40-50хил.лв до края на настоящата година. Тези средства ще бъдат реинвестирани в подобрение на ВиК инфраструктурата. Това е част от усилията на мениджърския екип на Дружеството да намери вътрешни ресурси за повишаване на качеството на предоставената услуга.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Народе????“
Следваща статияМалчугани от Нови пазар творят на тема „България, мой роден край, бит и култура”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here