дом Общество Весели баби обикаляха да „бабуват” в Шуменско (снимки)

Весели баби обикаляха да „бабуват” в Шуменско (снимки)

1
ДЯЛ
Снимка: Община Върбица, Фейсбук

От ранни зори по улиците в различни населени места в областта бродиха групи от симпатични и весели баби, които пресъздадоха обичая „бабуване”. В село Илия Блъсково празнуващите жени „завардиха” пътищата в района и почерпиха минувачите.

Снимки: Злати Златев – Фейсбук

Във град Върбица отбелязаха празника с почерпка в сградата на Общината. Кметът Мердин Байрям покани бабите, за да се почерпят за днешния празник.

Снимки: Община Върбица

Те пък от своя страна поиграха и забавляваха върбичани в студения неделен ден.

И шуменския квартал „Мътница” се включи във веселата олелия.18 души от квартала заформиха шумно „джамбуре“ и развеселиха живущите с песни и хора.

Мътничанки се нагиздиха като баби и обиколиха квартала, за да повеселят жителите му.
Навремето нашите баби освен, че чествали пищно своя празник, имали и традиция да обикалят от ранни зори по къщите. Както го наричали жените, всяка баба бабувала и окъпвала „бабинчетата“ си, т.е. децата, на които е помогнала да се родят. На по-големите деца бабите мажели челцата с вино, масло и просо за здраве, изобилие и плодородие.
След този ритуал невястата бързала да се върне вкъщи, за да приготви пищна трапеза в чест на Бабата. Приготвяла най-често баница, пита, печена кокошка, бъклица вино и шише ракийка, за да могат всички жени, на които Бабата е бабувала, да се съберат на дългата трапеза.
Това е бил един от най-веселите празници, защото от всяка жена в пийнало състояние можело да се чуят всякакви небивалици.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАПИ предупреждава: Не тръгвайте на път тази нощ, ако не се налага!
Следваща статия„Baby day”: „Бабуване” през погледа на англичанин – преселник в България

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here