дом Култура Велики Преслав ще бъде домакин на Международна конференция „Войната и мирът в...

Велики Преслав ще бъде домакин на Международна конференция „Войната и мирът в Средновековна България“

0
ДЯЛ

Пресконференция за представяне на участниците и програмата за предстояща Международна конференция се състоя днес в Шумен. Високият форум се организира по повод 1 100 години от битката при река Ахелой и ще бъде на тема „Войната и мирът в Средновековна България“. Домакин на конференцията ще бъде град Велики Преслав.
Участие в пресконференцията взеха Пламен Славов – директор на Археологическия музей във Велики Преслав и доц. д-р Стойчо Бонев от НАИМ-БАН, филиал Шумен, както и д-р Александър Горчев – кмет на Велики Преслав.
На брифинга стана ясно, че Международната конференция ще продължи два дена, като тържественото откриване на форума ще бъде на 9 ноември в залата в Археологическия музей „Велики Преслав” от 10.00 часа. Ще бъде показана изложба на тема „Въоръжения и снаряжения през Ранното българско средновековие”.
Голяма част от докладите са с археологическа насоченост и проучвания. В резултат от конференцията ще излезе и сборник „Преслав” том 8, което се очаква да стане догодина. След конференцията ще се даде срок за подготовка на материалите до два месеца. Тази поредица от сборника навършва 50 години точно през следваща година. Първият том е излязъл през 1968 година.
„За да се създаде една такава поредица е много трудно, трябват много усилия и проучвания, както и да бъде задържана в годините”, каза доц. д-р Стойчо Бонев.
Според него най-трудното е да се запази нивото, което са достигнали предишните сборници. Сборник „Преслав” е една изключително престижна поредица, която е представена във всички големи световни библиотеки и големите световни музеи, в България, Европа, дори и зад Океана. Събирането и издаването на един такъв сборник е изключително отговорна работа. В тази поредица са вземали участие световно известни автори, археолози, изследователи и др.
Той допълни още, че според програмата на конференцията ще бъдат показани 30 доклада, ако всички си направят труда да дадат статии, това ще стане едно респектиращо тяло.
Кметът на Велики Преслав Александър Горчев припомни, че том 7-ми излезе през 2013 година.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧетири детски площадки зарадваха малчуганите в община Каолиново
Следваща статияПодменят водопроводите в Мътница по нов метод – „тръба в тръба“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here