дом Култура Великден е!

Великден е!

0
ДЯЛ

Великден е най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.
Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.
На Пасха в неделния ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Второ Възкресение. Евангелските текстове за чудото на Възкресение се четат на различни езици.
На Великден настъпва краят на постите.
С камбанен звън храмовете в цялата страна възвестиха празника.
„Нека с живота и делата си всеки ден свидстелствуваме за великата божия милост към човека – за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели“, се казва в посланието на патриарх Неофит.
В неделя всички се чукат с боядисаните яйца и чието остане здраво, той ще бъде жив и здрав през цялата година. На празника се ходи на гости, посещават се кръстниците, родителите, носят се подаръци – пита, козунак, яйца. Народната традиция повелява на Великден да се правят козунаци и на трапезата да има агнешко. Червените яйца на трапезата днес символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.
За първи път козунак се приготвя през 17 век във Франция. Според изследователи на българското възраждане за първи път козунак в съвременния му вид се е появил в Шумен в средата на 19 век.
Поверието за Великден в народната обредност повелява, че червено яйце се слага в люлката на новородено, за да го пази от зли сили и “лоши очи”.
На Великден имен ден празнуват: Велик, Велика, Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо, Възкресия, Паско, Пасо, Пашо.
Честито Възкресение Христово!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия466 нови случая на COVID-19 у нас, излекуваните са 355
Следваща статияНамериха издирваната Магдалена Кирилова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here