дом Криминале Вдигнаха наказанията на двама подсъдими за грабеж на възрастен мъж в Кубрат

Вдигнаха наказанията на двама подсъдими за грабеж на възрастен мъж в Кубрат

0
ДЯЛ

Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Разград, с която е призната вината на Дечо А. и Ибрям А. за извършен в съучастие грабеж. Това съобщиха от Апелативния съд в морската столица.Въззивната инстанция увеличи двойно наложените им наказания – вместо определените от първата инстанция за Дечо 4 години, той ще бъде лишен от свобода 8 години. Размерът на санкцията на Ибрям нараства от 3 години и 4 месеца на 6 години и 8 месеца. Двамата извършили престъплението като употребили сила и заплахи, при условията на опасен рецидив. Според обвинителния акт, Дечо е действал при продължавано престъпление, като отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 5 500 лв. Ибрям пък участвал в присвояването на 1 500 лв.
Двамата жители на Кубрат били близки приятели и се издържали предимно от посегателства срещу чужда собственост. През януари тази година решили отново да си набавят средства противозаконно. Набелязали дома на самотно живеещ възрастен трудноподвижен човек. Влезли в стаята, където в инвалидния си стол мъжът гледал телевизия. Докато единият сломявал съпротивата му, другият извадил от под дюшека на леглото 1 500 лв.Пострадалият се страхувал от евентуална саморазправа и не съобщил за инцидента. Няколко дни по-късно Дечо, убеден, че възрастният мъж има още пари, решил да ги отнеме. Влязъл в стаята на спящия човек, но го събудил и опитът бил осуетен. Този път пострадалият подал сигнал в полицията. Подсъдимите направили самопризнания.
Съдебният акт на Окръжния съд в Разград бе атакуван с протест от прокуратурата. Държавното обвинение поиска от апелативната инстанция да увеличи санкциите. Прокуратурата обърна внимание на предварителната подготовка, упоритостта за постигане на целта, значителния размер на вредите, осъществената принуда и личността на пострадалия – самотно живеещ възрастен мъж, трудноподвижен и практически беззащитен.
Апелативният съд стигна до извод, че е нужна ревизия на размера на наказанията. В решението се изтъква значението на времето, мястото, начина на извършване на престъпленията и поведението на двамата. Те разпределили ролите си и упражнили интензивна принуда спрямо потърпевшия, въпреки крехкото му здраве. Съдебният състав обръща внимание, че двамата приятели са чести съизвършители на престъпления против собствеността – осъждани са за пет такива съвместни деяния. Отделно, имат и множество други присъди. Това показва трайните им престъпни навици и възприемането на посегателствата срещу чуждо имущество като нормално средство за издръжка.
Съдът отчита, че социално-възпитателната работа в местата за лишаване от свобода не е дала достатъчен резултат. Затова въззивният състав счита, че с по-продължителна изолация и целенасочена работа, ще се постигнат целите на закона. Воден от тези аргументи, Апелативният съд измени присъдата на Окръжен съд – Разград като увеличи наказанието на двамата подсъдими за грабеж в съучастие, с употреба на сила и заплахи: на Дечо А. – на 8 години лишаване от свобода, а на Ибрям А. – на 6 години и 8 месеца. Наложените санкции са и убедително предупреждение към неустойчивите членове на обществото. Към зачестилите жестоки нападения над самотни възрастни хора в малки населени места трябва да се прояви категорична нетърпимост.
Решението подлежи на касационен контрол от ВКС.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 7 000 нарушения на пътя за 30 дни в областта
Следваща статияМая Манолова: Който получи мандата да предложи служебният кабинет да стане редовен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here