дом Общество Валидността на 754 лични карти, 1 110 паспорта и 866 шофьорски книжки...

Валидността на 754 лични карти, 1 110 паспорта и 866 шофьорски книжки изтича през следващите 60 дни

0
ДЯЛ

Валидността на 754 лични карти, 1 110 паспорта и 866 свидетелства за управление на моторно превозно средство изтичат през ноември и декември в ОД на МВР- Шумен. От там припомнят, че всеки български гражданин е длъжен да поиска издаването на лична карта в срок до 30 дни при изтекъл срок.
Срокът на валидност на издадена лична карта е: 4 години – на лица от 14- до 18-годишна възраст; 10 години – на лица от 18- до 58-годишна възраст; безсрочни – на лица, навършили 58-годишна възраст. Нова лична карта се издава при повреждане, унищожаване, изгубване или открадване; при промяна на имената, единния граждански номер, пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа; както и при промяна на постоянния адрес.
В случаите, когато личната карта е изгубена, открадната, повредена или унищожена, българският гражданин обявява това обстоятелство в срок до три дни, след което подава заявление за издаване нова лична карта в срок до 30 дни.
През първите 9 месеца на 2017 година в сектор „Български документи за самоличност” към ОД МВР- Шумен са приети заявления за 12 097 лични карти и 14 065 паспорта. Най-много са издадените лични документи през третото тримесечие на годината, когато са били подменени 5 183 лични карти и 6 074 паспорта. През месец август са подадени заявления за издаване на 1 894 лични карти и 2 283 паспорта.
Припомняме, че паспортът се издава със срок на валидност 5 години. След изтичане срока на валидност на паспорта, той трябва да бъде върнат в 3-месечен срок на органа, който го е издал. В случаите, когато паспортът е изгубен, откраднат, повреден или унищожен, българският гражданин обявява това обстоятелство в срок до три дни. Заявление за нов паспорт може да бъде подадено и преди изтичане на срока на валидност на паспорта.
От началото на годината до края на месец септември от сектор „Български документи за самоличност” са издадени 1 123 наказателни постановления.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМладежката организация на ВМРО – Шумен направи дарение на ЦНСТ „Слънчево детство“
Следваща статияДетската градина в село Венец ще посрещне зимата напълно обновена (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here