дом Общество Бюджет 2017: Финансовата година е приключена без просрочени задължения

Бюджет 2017: Финансовата година е приключена без просрочени задължения

0
ДЯЛ

Община Шумен е приключила финансовата 2017 година без просрочени задължения, a сектор „Образование“ е бил приоритетен, съобщи по време на публичното обсъждане на отчета за касовото изпълнение на бюджета зам.-кметът по финансовите въпроси Татяна Костова.
Изпълнението на годишните разчети за приходите по годишния финансов отчет е 104 %. Положителните тенденции в приходната част на бюджета са се очертали още в началото на годината.
Съпоставено с изпълнението на бюджета през 2016 г. данъчните приходи остават постоянни, отчете Костова. С 33 % са увеличени неданъчните приходи.
Факторите за подобрението в приходната част са свързани основно с добрата събираемост, ускоряване на икономическия растеж през 2017 г. в макроикономически план.
За първи път през отчетната година е реализиран преходен остатък при средствата за такса „Битови отпадъци“ в размер 788 000 лева.
Разходите за сектор „Образование“ са с относителен дял 40 % от бюджета, a сектор „Строителство и екология“ – 11%.
Като важен момент при изпълнението на бюджета, зам.-кметът открои извършените с 2 пъти повече капиталови разходи за 11 697 000 лева срещу 4 892 000 за 2016 година.
Общинският дълг в размер на 2 452 000 е изплатен и така салдото по дълга е намалено от 14 млн. на 12 млн. лв.
С тези цифри бюджетът на Община Шумен е изпълнен успешно, обобщи зам.-кметът.
Изпълнението на бюджета към 2017 е на 90 %, или 71 544 000, съобщи Десислава Петрова, директор дирекция „Бюджет и финанси“ в община Шумен.
Преходният остатък ще бъде реализиран през 2018 година, уточни тя.
Приходите и разходите за местни дейности и дофинансирането на делигираните държавни дейности е в размер на 35 132 000 лв., в т.ч са включени и 11 милиона лева капиталови разходи.
40 800 000 лева са получените трансфери, с които са обезпечени съответните дейности, като образование, социални грижи, общинска администрация, здравеопазване.
Проекти за 14 629 903 са реализирани през отчетния период.
От изградените инфраструктурни обекти най-голяма е стойността на Многофункционалната спортна зала. Разплатени са разходите по изграждане на Биологичното стъпало и Помпената станция. Към момента са направени и разходи за изграждане на Пречиствателна станция за питейни води за 321 000 лева.
По Националната програма за енергийна ефективност са санирани 16 жилища, като 4 от тях ще бъдат довършени през 2018 г. Разходите за изграждане на спортни площадки и зони за отдих са за 72 000 лева. Монтирано е видеонаблюдение на стойност 69 000 лева за тези детски площадки и района, където се намират Възрожденските къщи. 127 000 лева е струвал ремонтът на сградата на Община Шумен.
Финансовият отчет ще бъде внесен за разглеждане на следващата сесия на Общинския съвет.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияС конкурс за красота, спортни и културни прояви ще отбележим Международния ден на ромите
Следваща статияЗапочват масови проверки за паркиране върху тротоарите, глоби грозят нарушителите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here