дом Общество БСП vs Бюджет` 2018: Пропуски и въпросителни в разпределението му

БСП vs Бюджет` 2018: Пропуски и въпросителни в разпределението му

0
ДЯЛ

По време на редовна сесия на Общинския съвет бе приет бюджета на община Шумен за 2018 година. Той е в размер на 77 435 004 лв. – с близо 6 млн. лв. повече от отчета за миналата година. 52 % от него идват от държавния бюджет, а останалите 48 % са местни приходи. Oт групата на БСП в Шумен обясниха и своето решение да гласуват с „Въздържал се”. Ето какво се казва в официалната им позиция:
На вчерашната сесия бе приет бюджета на община Шумен, от който става видно, че ще бъдат инвестирани близо 5 млн. лв. за благоустрояване около зала АРЕНА ШУМЕН, включващо изграждане на две кръстовища, трафопост и автоматизирана поливна система. Така с дадените от държавата пари – 8 млн. лева, общата инвестиция за този обект ще надхвърли 13 млн.лв. Притеснителното в крайна сметка е не само факта, че залата няма да е безплатна за шуменци, а че след огромните инвестиции от страна на държавата и Общината, този обект ще бъде отдаден на концесия. Това включва визията на кмета за управление на община Шумен. Това е признание на Общината за липса на административен и мениджърски ресурс, с който да се управлява залата. Според нас, групата на БСП, този подход е неприемлив. Още повече при пълна липса на информация за това каква е целта на отдаването на концесия, какви ангажименти ще има концесионера и най-вече какъв ще бъде ангажимента на концесионера по отношение на провеждане на спортно-състезателна и тренировъчна дейност в залата от страна на спорните клубове в общината. Всичко това поставя въпроса дали в крайна сметка тази зала ще допринесе за развитието на детско-юношеския и дори и на професионалния спорт в Шумен? Или ще се ползва само за концерти. Поради липсата на яснота и никакви отговори на поставени от назавъпроси към момента ние поставяме това под силно съмнение.
По отношение на приходната част на бюджета, нашите притеснения са следните:
Данъкът за МПС! Въпреки че от администрацията казват, че МПС-тата в общината стават все повече, въпреки че пред КАТ – Шумен се вият опашки за регистрация на автомобили, данък придобиване остава без особено увеличение в частта на приходите. Данък придобиване на недвижимо имущество е разписан по същия начин. В програмата за управление на общинско имущество, планираните продажби са на стойност 7 млн. лв., а този данък остава силно занижен. По този начин се „минира“ бюджетът. Това е така, защото ако не се изпълнят планираните продажби в този размер, някой или няколкото от обектите в капиталовата програма ще падне. Кой ще е той обаче – отговор на въпроса не получихме. В тази ситуация администрацията си гарантира предизпълнение на приходната част, която след това, съгласно действащото законодателство, може да разходва без да е нужно решение на Общинския съвет, а вместо това, направените разходи се одобрят на отчет. От своя страна, резервът, който се предвижда в бюджета е рекордно нисък – едва 120 000лв.
Друг елемент от бюджета са детските градини. Само на предишната сесията, въпреки нашето противопоставяне, се въведоха такси за предучилищните групи в детските градини, а сега, когато се прие бюджетът, средствата от тези такси не са планирани в приходите на бюджета. Това означава, че Общината планира тези средства да бъдат разходвани по лична целесъобразност на кмета и екипа му.
Безспорен успех при гласуването на бюджета е отделянето на 120 000лв. за целево финансиране на дейности в малките населени места в община Шумен. След разгорещените дебати и въпреки несъгласието на кмета на общината и групата на ГЕРБ в Общинския съвет, средствата се приеха с гласуване и се въведе ясен механизъм за разпределението им. По този начин на селата в община Шумен се гарантира един минимум от финасиране, с което след обсъждане с живущите в селата, ще бъдат изпълнени дейности от местно значение.
Това са част от причините, които наложиха нашата категорична позицията да не подкрепим с гласовете си Бюджет`2018 на община Шумен.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия2 години и 6 месеца затвор за извратеняк, гаврил се сексуално с жена
Следваща статияГорски педагози забавляваха с уроци малчуганите от ОУ „Димитър Благоев“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here