дом Общество Брускети „Марети“ отново на прицел, чака ги санкция от 70 000 лева

Брускети „Марети“ отново на прицел, чака ги санкция от 70 000 лева

1
ДЯЛ

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Итал Фууд“ ЕАД в размер на 71 842 лева за извършено нарушение, съобщават от институцията.
Производството в Комисията е образувано по искане на „Ню Бейкъри“ ООД с твърдения за заблуждаваща реклама на продуктите брускети „Maretti“ и увреждане на доброто име на подателя на искането.
В производството е установено, че през м. юни 2017 г. ответното дружество е изпратило писмо до дистрибутор на „Ню Бейкъри“ ООД, в което се твърди, че подателят на искането и неговият дистрибутор са извършили нарушения на правата на индустриална собственост на „Итал Фууд“ ЕАД. Като конкретни нарушения са посочени действията по разпространение на продуктите брускети “Krambals”, които според „Итал Фууд“ ЕАД използват елементи от регистрирани негови обекти на интелектуална собственост.
След извършено проучване Комисията приема, че процесното писмо в своята цялост съдържа констатации от „Итал Фууд“ ЕАД, представляващи твърдения, които не отговарят на обективната действителност. От фактическа страна е установено, че към момента на изпращане на процесното писмо до съответния адресат не е налице влязло в сила решение на компетентните административни и съдебни органи, с което се установява нарушение на разпоредбите на ЗМГО и ЗЗК от страна на„Ню Бейкъри“ ООД. По този начин се стига до увреждане на доброто име на подателя на искането, като му се приписват извършени нарушения, които не са установени по надлежния ред. Основната цел на въпросното писмо е да въздейства спрямо адресата на писмото, като го подтикне да преустанови всякакви действия, свързани с реализацията на продукция с името „Bruschetta Krambals”. Подобно поведение на ответника следва е недобросъвестно спрямо „Ню Бейкъри” ООД и е от естество да увреди неговите интереси. Въз основа на гореизложеното, Комисията приема, че от страна на „Итал Фууд“ ЕАД е изпълнен съставът на разпоредбата на чл. 30 от ЗЗК.
През 2010 година фирмата бе глобена с колосалната сума от 231 300 лева. Глобата е наложена за два рекламни клипа, които по данни на „Итал фууд индъстри“, са били излъчвани в национален ефир между 2005 и 2009 г., въпреки че КЗК е установила, че рекламите са показвани и след това. Според ведомството като сюжет и замисъл те са изцяло базирани на италианската култура, език и самобитност. Същото впечатление създават и надписите на основните съставки на различните видове брускети върху опаковките, които отново са на италиански или италиански и английски. От КЗК смятат, че с рекламите дружеството е нарушило добросъвестната търговска практика и е пренебрегнало принципите на конкуренцията и пазара.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъдиите в Нови пазар с най-голяма натовареност през 2017 година
Следваща статияНа лов за съкровища: Нова изложба разкрива находки от Южното Черноморие

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here