дом Здраве Безплатните закуски в училище: Бихте ли дали това на детето си?

Безплатните закуски в училище: Бихте ли дали това на детето си?

0
ДЯЛ
Снимки: Фейсбук

Родители на ученици в Шумен са недоволни от закуските, които децата получават безплатно в училище. Майки показаха в социалните мрежи част от „здравословното” меню на децата. Според тях безплатните закуски са не само нездравословни, но и опасни за здравето.

Освен качеството на предоставените храни, родители споделят недоволство и от „разнообразието” им. „5 дни в седмицата детето ми получава тестени закуски със съмнително качество. Не мисля, че е редно децата да се хранят с тесто ежедневно. Липсва не само качество, но и каквото и да е разнообразие”, сподели пред репортер на 24shumen.com една от недоволните майки. 

Според други родители, безплатните закуски целят задържане на малцинствени групи в училищата. „Или задържане в началните класове, че да се научат да пишат и смятат поне. Родителите им нали все нямат пари за учебници, храна ….и затова не ги пускат. Та и затова не обръщам особено внимание на закуските”, споделя мнение друга майка. Във връзка със зачестилите случаи на недоволство, стартира и петиция, която се обяви в подкрепа на здравословното хранене на децата в училище.
„Само един поглед на седмичното меню на децата ни в учебните учреждения на държавна и бюджетна издръжка и можем да си обясним на какво се дължат тези потресаващи цифри. Масово децата ни не се хранят с пресни плодове и зеленчуци. Липсва опция за вегетарианско меню, меню без лактоза или глутен, както е навсякъде по света!”, споделят авторите на подписката, която обаче до този момент е събрала едва 400 привърженици в цялата страна. За качеството на закуските представители на здравните власти уточняват, че Програмата за безплатни закуски в училищата на Министерството на образованието не е консултирана със здравното министерство и експертите по хранене от Националния център по обществено здраве и анализи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменци излизат на втори протест за Пирин, Борисов: По-зелено от нашето правителство няма!
Следваща статия„Сокол- Шумен” организира курс за ловци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here