дом Общество Андреевден е, денят започва да наедрява колкото едно просено зърно

Андреевден е, денят започва да наедрява колкото едно просено зърно

0
ДЯЛ

Православната църква почита паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани.
Светецът се нарича първозван, защото първи от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.
Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.
Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.
Според народните вярвания на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи: „На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно“.
По повод големия християнски празник, Божествена Света литургия ще отслужат двама игумени на манастири в светата обител „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав. Йеромонах Константин Вергов и протойерей Иван Павлов се помолиха за здравето и благоденствието на жителите на старата българска столица. И ги благословиха. В проповедта си отец Иван призова присъстващите на богослужението от Шумен и Велики Преслав по често да посещават храма. Да четат и слушат Светото Евангелие, да се изповядват и причестяват, както изисква църковната традиция.
Имен ден празнуват: Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУлици без ток в Шумен днес
Следваща статияАнализ на Евростат: Токът в България е най-евтин, едва 10 евро за квтч

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here