дом Общество Административният съд в Шумен с висока оценка от гражданите

Административният съд в Шумен с висока оценка от гражданите

0
ДЯЛ

Изключително висока оценка за цялостната дейност на съда, за качеството на административното обслужване, ефективността в организацията и работните процесите и за прозрачността в работата на съдиите и съдебната администрация отчете Административен съд – гр. Шумен в резултат на проведено анкетно проучване за дейността на съдилището

Анкетното проучване е проведено в периода от месец октомври 2017 г. до месец декември 2017 г. и е провокирано от стремежа на ръководството към подобряване качеството на предлаганите услуги, повишаване на удовлетвореността и ефективно обслужване на потребителите на услуги, както и установяване на актуалното ниво на обществено доверие в работа на съда.
Предложената анкетна карта включва пет категории въпроси относно: полезност на предоставените образци на документи и информация; честота на ползваните услуги; отношение и компетентност на служителите; актуалност на предоставената информация на интернет страницата на съда; ефективността на работа и работни процеси; обща оценка на административното обслужване; посочване на конкретен аспект от обслужването, който трябва да се подобри; степен на обществено доверие.
Първите въпроси от нея носят информация за функциите и компетентността на съда, както и за предложената информация от страна на ръководството на съда. Резултатите сочат, че запознати с функциите на съда са 86% от общия брой потребители дали своя отговор /37 човека/, а 33 човека или 89% от отговорилите са заявили, че без затруднение се ориентират и откриват търсената информация. 86% от участвалите в запитването са заявили, че информацията за дейността на администрацията на Административен съд – Шумен се намира лесно, а предоставената писмена информация под формата на табели, брошури, писма и образци на формуляри 98% от потребителите намират за ясна, а 95% за точна и пълна.
Втората група въпроси касае административното обслужване на гражданите в Административен съд – гр. Шумен. 100% от отговорилите считат за ясни и лесно разбираеми устните обяснения на служителите на съда. За точни и пълни ги намират 97%. Единодушно попълнилите анкетата считат, че служителите на съда се държат вежливо и уважително с гражданите. Високо оценено е и административното обслужване на гражданите, като 48% считат, че са налице ясни правила, които се спазват от всички, а 40% са на мнение, че отношението към всички е еднакво. На въпроса кой аспект от обслужването смятате, че най-много се нуждае от подобрение в работата на Административен съд Шумен, две трети от отговорилите считат, че това е достъпът до информацията, 20 % от анкетираните считат, че акцент трябва да се постави знанията и уменията на служителите. От това следва извода, че в Административен съд – град Шумен следва да бъдат предприети мерки и действия по отношение достъпа до информация на потребителите на услуги, чрез подобряване на интернет страницата на съда, включително и за предоставяне на съдебни книжа по електронен път. Следва да бъдат изработени разяснителни брошури, подпомагащи гражданите за извършване на справки по дела и издаване на съдебни документи, които да бъдат поставени в Информационния център в сградата на Административен съд град Шумен.
Поставените в третата категория въпроси имат за предмет правораздавателната дейност на съда. 28 човека /78%/ са отговорили, че делата в Административен съд – гр. Шумен се разглеждат в разумен срок и едва 11% са на мнение, че разглеждането на дело отнема прекалено много време. Също толкова са посочили, че не могат да вземат конкретно становище. Изключително високият процент на отговора „делата се разглеждат в разумен срок“, дава увереност, че Административен съд Шумен покрива виждането на потребителите за приключване на делата в разумен срок. 81% /29 човека/ са дали положителен отговор на въпроса прозрачна ли е работата на съда в действията си и реагира ли своевременно на жалбите и сигналите на гражданите. Висока степен на доверие в работата на съда е демонстрирана и при отговора на въпроса дали съответното лице би се обърнало отново към Административен съд – гр. Шумен за решаване на конкретен проблем – позитивен отговор са дали 35 човека или 97% от отговорилите. Високият процент на отговор „да“ е показател за доверието на потребителите в съдебната институция, както и увереността на същите в справедливостта на постановените актове от Административен съд град – Шумен.
Въпросите от четвърта група визират възможността за получаване на информация по електронен път. 30 човека /81%/ са отговорили, че са ползвали интернет страницата на съда, а 28 човека от тях намират данните там за актуални. 42% от участвалите са посочили, че информация за дейността на Административен съд Шумен са получили лично като адвокат/страна/участник в процеса, а една трета от анкетираните посочват, че получават информация за дейността на съда от интернет страницата. От това следва, че се налага тенденцията информацията за работа на съда да се получава по електронен път, което е показател, че същата следва да бъде обстойно и добре поднесена на сайта на съда.
В петата категория са формулирани въпроси относно общественото доверие за правораздавателната дейност на Административен съд – град Шумен. В най-висока степен влияние за повишаване доверието в правораздавателната система според 37% от дадените отговори оказва прозрачността в работата. Сред останалите отговори са посочени отчетността /22%/ и достъпността на информацията /17%/.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДПС издигна съпругата на загиналия кмет на Кочово за поста
Следваща статияРъст на издадените разрешения за строежи на жилищни сгради в областта, но сме далече от първенците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here