дом Общество 609 безработни в Шумен само за 2 седмици

609 безработни в Шумен само за 2 седмици

0
ДЯЛ

609 безработни са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” в Шумен за периода 13 март – 03 април Шумен, в т.ч влизат и хората, завърнали се от чужбина. От тях 483 лица са заявили, че са освободени поради кризата с COVID 19, съобщиха от Дирекцията.
От регистрираните безработни тази година най-много са били заети в секторите Хотелиерство и ресторантьорство 34.5%, Преработваща промишленост – 11.3%, Търговия – 11.2%, Транспорт – 2.2% , сочи справка изпратена от Дирекцията до 24shumen.com.
През същия период работа на първичния пазар са започнали 135 безработни.
От началото на март в Бюрото по труда са обявени общо 149 свободни работни места, като най-често търсените професии са производител млечни продукти, работник консервена фабрика, заварчик.
Към контингента безработни са и вече служители в гранд хотел „Шумен”, съобщиха от Регионалния съвет на КНСБ Шумен. Те са подали заявления за напускане пред работодателя по чл. 327 от КТ, заради неизплатени заплати и имат право на парични обезщетения.
„Все още в Шуменска област няма постъпили уведомления до четирите бюра по труда за масови уволнения. Получили сме два сигнала по отношение на ползване на неплатен отпуск”, заяви за 24shumen.com Анета Денева, председател на шуменската структура на КНСБ. Тя уточни, че в условия на пандемия експертите на синдиката дават консултации по различни въпроси.
Само една фирма в региона до този момент е кандидатствала по схемата 60/40. Тя се прилага при фирми, които нямат възможност да задържат работниците. Тогава държавата им осигурява 60% от работните заплати, а останалите 40 % са ангажимент на работодателя.
Близо 600 сигнала са подадени от граждани са постъпили в Главна инспекция по труда /ГИТ/ от деня на обявяване на извънредното положение в страната – 13 март. Най-много от тях касаят заплащането на труда – около 1/3 от всички сигнали, следват такива за прекратяване на трудовото правоотношение.
Към момента Инспекцията е прекратила плановите проверки и е насочила усилията си към решаване на сигналите.
Извършва се контрол и за спазване на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса.
За отстраняване на нарушенията контролните органи прилагат всички свои правомощия – даване на предписания и търсене на административно-наказателна отговорност.
Инспекцията напомня на работниците и служителите, че в периода на извънредното положение те не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно съгласие. Работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни. Например прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, със задна дата, или със заявление за неплатен отпуск.
Работодателят следва да им предостави веднага заповед за прекратяване на трудовия договор, в които да са отразени всички дължащи им се обезщетения.

Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда ще се възползва от сигналната си функция и ще информира прокуратурата за сигнали, в които се съдържат данни за престъпление. Например работниците сигнализират за оказване на натиск за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, подписване на заявление за неплатен отпуск, или за положени подписи на документи, каквито сигналоподателите твърдят, че не са полагали.
Неуспешен се оказа опитът на 24shumen.com да получи информация има ли сигнали в Инспекция по труда-Шумен за нарушени права на работници и служители от страна на работодатели. На посочените телефони не отговаряше никой.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИзлекуваха 83-годишната пациентка с COVID-19 в МБАЛ-Шумен
Следваща статияБлагороден жест: Шуменските патриоти дариха кръв
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here