дом Други Прокуратурата и ДАНС влизат в казуса с фалиралия застраховател, правителството иска оставката...

Прокуратурата и ДАНС влизат в казуса с фалиралия застраховател, правителството иска оставката на Ралица Агайн

0
ДЯЛ

Прокуратурата и ДАНС влизат в казуса с фалиралия застраховател „Олимпик”. Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на дейността на Комисията за финансов надзор, съобщава Нова ТВ.
По казуса „Олимпик“ днес в Министерски съвет беше свикано съвещание, на което беше взето решение властта да поиска оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. В нейната дейност били намерени много укорими пропуски.
Оказа се, обаче, че Агайн не може да бъде отстранена, защото нейното назначаване на поста е станало от Народното събрание, така че само при определени законови процедури Народното събрание може да я освободи, ако тя сама не подаде оставка от поста.
Финансовият министър Владислав Горанов нарече спекулации твърденията, че Обезпечителният фонд към Гаранционния фонд, може да върне на хората, застраховани в „Олимпик”, премиите, които са платили. Горанов уточни, че единствените пари, които компанията е внасяла във Фонда са за щети при липса на застраховател и при липса на автомобил.
По темата цял ден властта ще мисли как да действа. Очаква се в 14:00 часа в МВнР да бъде повикан гръцкият посланик, който да обясни какъв е статутът на кипърската компания и какви са причините за прекратяване на нейната дейност.
„Тази мантра, която се повтаря от няколко дни от Комисията за финансов надзор, че видите ли те нищо не можели да направят, защото застрахователят бил клон на кипърска компания, това не е вярно. В закона има разписана процедура какво се случва при фалит. Гаранционния фонд може да открие на хората служебни сметки и първото нещо, което може да направи е да възстанови техните изгорели суми по платените премии”, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи.
Горанов ще иска разговор с колегата си – финансовият министър на Кипър. Ще се търсят и възможности да се наеме кипърска адвокатска компания, която да представлява и консултира българските кредитори в хода на процедурата по несъстоятелност и реализиране на претенциите пред кипърския фонд и пред кипърското дружество в несъстоятелност.
„Намираме сериозни пропуски в работата на ръководителя на управление „Застрахователен надзор“ в Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. Смятаме, че тя, ако иска да запази доброто си име, трябва да признае свои пропуски и да освободи заемания от нея пост”, заяви Горанов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменци се докоснаха до Световната купа по волейбол за мъже
Следваща статияБивш зам.-председател на КФН лъсна в бизнес отношения с фалиралата „Олимпик“