дом Култура Приключи проектът към НФ „Култура“ за уникалните „Черни кукери“ от Веселиново

Приключи проектът към НФ „Култура“ за уникалните „Черни кукери“ от Веселиново

0
ДЯЛ

Народно читалище „Съзнание-1927“ в село Веселиново, община Смядово приключи проектът „Култът към Дионис – жив и днес в кукерските игри“. Той бе с период на реализация от 30 юни 2019 година до 30 юни 2020 година.
Проектът е спечелен от Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство”, модул „Съхранение и популяризиране на културното наследство”.
НФ „Култура“ подкрепя на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура и изкуство в страната и чужбина.
„Целяхме привличане на повече участници в читалищната дейност, запазване интереса към българските културни ценности и специално към обичая пресъздаван от „Черните кукери“, съхранение и популяризиране културната уникалност и самобитност на село Веселиново. С реализирането на проекта осъществихме някои основни цели, заложени с идея насърчаване съхранението на местната култура и обичаи, характерни за селото ни“, съобщават от читалището.
Проектът е на стойност 7 000 лева. Изготвени са били рекламни материали: дипляни, постери, рекламен клип, закупени са 6 броя мъжки народни носии, 33 чифта цървули и 31 броя колани за наниз на кукерските чанове.
По време на реализацията на проекта, благодарение на набавения реквизит с отпусната сума се осъществиха качествено и представително изявите на Маскарадна група „Черните кукери”:
-на Маскараден фестивал КУКЕРЛАНДИЯ в Ямбол през 2020 г., който е сред най-големите и пищни събития в страната – спечелена първа награда за цялостно представяне;
– участие в Национален кукерски празник „КУКЕРИАДА“, който се провежда в рамките на Международния маскараден фестивал „Кукерландия”- дестинация за ценителите на автентичното, на традициите, на красотата и мистиката на кукерските игри.
В 14 села от община Смядово, заедно с местните маскарадни традиции, жителите и гостите имаха възможност да се насладят и на кукерски обичаи от други краища на страната, както и на чуждестранни гостуващи групи. „Черните кукери“ имаха честта да бъдат една от избраните гостуващи групи. Гостували са в село Калчево, където са представили местната традиция и събудихме интереса и вниманието на многобройната публика.
Маскарадната група е отбелязала Сирни Заговезни в родното Веселиново, гостували са и в общински център Смядово по покана на кмета на общината на 1 март, 2020.
За съжалениеq Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник бе отложен поради водната криза, а Варненският поради COVID-19, където групата също е имала планувани участия.
„Последните години вече се наблюдава изчезване на автентичното с цел по-голяма атрактивност по време на фестивалите – има вече жени-кукерки и редица измислени персонажи, които нямат никаква връзка с автентичността. Затова нашата цел да съхраним тази автентичност и да я покажем пред обществото“, гласи позицията на читалищното ръководство.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДГС- Преслав с 30 кубика дърва дарение за църквата „Свети Петър и Павел“
Следваща статияСтартира строителството на гурме ресторант във Върбица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here