дом Култура Представят Преславското съкровище в Лувъра

Представят Преславското съкровище в Лувъра

0
ДЯЛ

Изложба под наслов „Преславското съкровище. Отражение на златното българско средновековие“ е открита днес в Лувъра – най-големият национален музей на Франция и най-посещаваният музей в света. В експозицията са включени експонати от три български музея – Археологически музей Велики Преслав, Националния археологически музей към Българската академия на науките и Националния исторически музей.
Целта на изложбата е да бъде представен един от най-бляскавите периоди в българската история – Златният век на българската култура. Подбрани са предмети, открити при проучването на християнската столица на Първата българска държава Преслав. Основно място в експозиционната концепция заема Преславското съкровище, открито през 1978 г. във Външния град на столицата.
Съкровището се състои от повече от 180 предмета. За изработването им са използвани злато, сребро, скъпоценни и полускъпоценни камъни, емайл и бронз. Учените считат, че съкровището има връзка със сватбата на византийската принцеса Мария, внучка на император Роман І Лакапин, с българския цар Петър І през 927 г.
В изложбата са включени още каменна пластика и рисувани керамични плочки, които дават нагледна представа за облика на преславските дворци и църкви. Включени са също и надписи върху камък и керамика на български, гръцки и латински – трите основни езика, на които се е пишело и говорело в столицата.
Изложбата е организирана от Министерството на културата на Република България съвместно с трите български музея и Лувъра.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРали шампионът Крум Дончев: Шофирането със зимни гуми през лятото е опасно!
Следваща статияОбщинският съвет в Никола Козлево ще дари имот на джамия