дом Общество Митрополит Йоан ще отслужи литургия в най-старата църква в Шуменска област

Митрополит Йоан ще отслужи литургия в най-старата църква в Шуменска област

0
ДЯЛ

Архиерейска света литургия в храм „Свети апостоли Петър и Павел“ във Велики Преслав ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от Шуменска духовна околия. Богослужението е в чест на събора на свети славни и всехвални 12 апостоли, според православния календар. Това е празник за обща прослава на Христовите благовестители, наречени апостоли, т.е. пратеници. Те са Симон Петър, Андрей Първозвани, Иаков Заведеев, Иоан Богослов, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Иаков Алфеев, Иуда Иаковов, Симон Зилот, Матий (Матия) – на мястото на Иуда Искариот. Към тях се причислява и апостол Павел, затова този ден се казва още Павловден.
Като празнува паметта на всеки един от дванадесетте апостоли отделно, Църквата еднакво благоговее и пред целия техен събор. Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални.
Очакват се много гости и служители на Общинска администрация да присъстват молитвено в храма.
След службата владиката ще освети курбан, осигурен от църковното настоятелство и дарители.
Според историци тази църква е най-старата в Шуменска област с 210-годишна история. Строена през 1808 година, опожарявана и възстановена през 1830 година.
През 1993 година е реставрирана в чест на 1100 години от Преславския събор и обявяването на Преслав за столица.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКЕВР реши: Цената на газа скача с 10,8% от 1 юли
Следваща статияБългарска делегация посети Браила, където е творил Добри Войников