дом Общество Компромис! Клиентите на „Олимпик“ трябва да сключат нова „ГО“ още днес

Компромис! Клиентите на „Олимпик“ трябва да сключат нова „ГО“ още днес

0
ДЯЛ

Кипърската застрахователна компания „Олимпик“, която остави 270 хиляди автомобила без „Гражданска отговорност“ е платила 16 млн. лв. на Гаранционния фонд в България.
Както първи 24shumen.com писа, в компанията тече процедура за обявяване на фалит и поне 200 000 българи остават без задължителната застраховка.
По закон процент от сключената застраховка се насочва към Гаранционния фонд в държавата, в която се извършва дейността. Тези средства не могат да обезпечат по никакъв начин хората, загубили парите си, тъй като с тях Фонда следва да плати при евентуален фалит, обезщетенията на български застрахователи, които са продавали в чужбина на принципа на свобода на предоставяне на услуги или свобода на установяване.
Ангажимент към клиентите на компанията в България би следвало да поеме Кипърският гаранционен фонд, който трябва да плати щетите за пътнотранспортни произшествия на клиенти на „Олимпик“.
Клиентите, чиято застраховка изтича до 17 август т. г. или тези, които имат заведени щети, могат да си търсят правата, но ще се наредят на опашката на чакащите, които имат вземания от компанията. Тъй като не са привилегировани кредитори, ще почакат доста, а дали ще получат обезщетение, зависи с какви активи разполага дружеството и дали са достатъчни да покрият задълженията.
От Гаранционния фонд ще направят компромис и съветват потърпевшите още днес да сключат застраховка „Гражданска отговорност“ при друг застраховател. Системата ще бъде отключена и ще позволява на клиентите да сключат нова застраховка, въпреки че сегашната към „Олимпик“ ще важи до 17 август т. г.
Оказа се, че Застрахователна компания „Олимпик“ не е член на Асоциацията на българските застрахователи. Тя е компания, регистрирана и лицензирана в Кипър и работи в България на принципа на свобода на установяване. Пазарният й дял е 10 %, а голямата част от портфейла на компанията е формиран именно в България, като развива дейността си предимно в областта на автомобилното застраховане. Според източници на 24shumen.com към компанията са регистрирани около 270 хиляди автомобила. При една проста сметка излиза, че компанията е усвоила над 67 млн. лв. само от застраховка „Гражданска отговорност“. Какви са приходите й от останалите застраховки, никой не знае с точност. Между брокерите се носи слух за умишлен фалит на компанията. Някои от офисите им в България все още работят. На телефона в централния им офис пък вече никой не отговоря. Българските служители на компанията се притесняват дали ще получат заплатите си, брокери пък се жалват, че все още си чакат комисионните. Къде е държавата в този случай, се питат клиенти, брокери и служители на „Олимпик“.
Надзорът над застрахователната компания се осъществява от регулатора, в която държава той е лицензиран, в случая при „Олимпик“ този надзор се извършва от Кипърския финансов надзор. Оказа се още, че проблемите около кипърския застраховател били от началото на годината, за които вероятно българската Комисия по финансов надзор (КФН) е знаела.
КФН в България има ограничени правомощия за надзор по отношение на клонове на застрахователи от други държави членки на Европейския съюз, като има право да се намесва, когато застрахователят не спазва задълженията си спрямо ползватели на застрахователни услуги в България.
Междувременно стана ясно, че до края на годината цената на застраховка „Гражданска отговорност“ в България ще скочи със 100%.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНов трибагреник посреща влизащите в Шумен от Пети километър
Следваща статияОгнеборци гасиха отпадъци и унищожиха гнезда с оси