дом Общество Застрахователната компания „Олимпик“ е в несъстоятелност, плащания няма да има

Застрахователната компания „Олимпик“ е в несъстоятелност, плащания няма да има

0
ДЯЛ

Застрахователната компания „Олимпик“, чийто лиценз Комисията по финансов надзор отне тази година, ще бъде обявена в несъстоятелност. Това научи 24shumen.com, след като редакцията ни беше залята от гневни питания на клиенти на дружеството „как да си търсят правата“.
Производството по несъстоятелност ще се гледа пред кипърски съд. По закон трябва да бъде назначен синдик и представител за България, пред който потребителите на компанията да предявят вземанията си. Кога ще се случи това обаче, не е ясно и никой не може да прогнозира.
Засегнатите лица могат да пуснат жалба до Комисията по финансов надзор, която от своя страна ще констатира, че „Олимпик“ са нарушавали сроковете незаконосъобразно и ще им наложи финансови глоби. Жалбоподателите обаче ще пият по една „студена вода“, тъй като Дружеството на практика е неплатежоспособно. Дори и да се окаже, че имат някакво имущество или средства с които евентуално могат да платят на потребителите си, никой, дори и Комисията за финансов надзор, не може да ги накара да платят на когото и да било. За ощетените остава да изпитат надеждата си в съда.
Колко са застрахованите и заинтересованите лица никой не знае, въпреки стотиците сигнали, подадени до Комисията по финансов надзор.
От Гаранционния фонд са категорични, че те няма как да предприемат плащания, тъй като той изплаща само, когато виновното лице не е имало застраховка „Гражданска отговорност“.
Между застрахователните брокери пък се носят слухове, че още две застрахователни компании ги очаква същата съдба и съветват клиентите си да бъдат по-внимателни при избор на застраховател.
Припомняме, че през месец май т. г., с решение на Министерството на финансите, Комисията по финансов надзор (КНФ) отне лиценза на застрахователна компания „Олимпик“ АД, която извършва дейност в България. Тогава служители на компанията успокояваха клиентите си, че няма да бъдат оставени на произвола и че ще им бъде възстановен лицензът или в най-лошият случай ще бъдат купени от друг застраховател, а заведените щети ще бъдат изплатени след 8-ми юни т. г. Това обаче не се случи.
В изпълнение на изискванията на Европейското законодателство, КФН взе решение за прилагане на принудителна административна мярка спрямо „Застрахователна компания Олимпик – клон България“ КЧТ, с която наложи забрана за сключване на нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, удължаване на срока на сключени договори и разширяване на покритието по тях, както и за забрана свободното разпореждане с активи на клона на територията на Република България.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Архивна
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлед сигнал: Откриха метал детектори в частен имот
Следваща статияЛовят градушките с доплеров радар на Илчов баир