дом Общество Извънредна сесия за водата в Шумен на 4 юни

Извънредна сесия за водата в Шумен на 4 юни

0
ДЯЛ

Извънредна сесия по проблеми на водоснабдяването на Шумен ще се проведе на 4 юни, реши на заседание Консултативният съвет. „За“ гласуваха петима съветници, председатели на групи в ОбС, а трима с „Въздържал се“. На заседанието присъства и кметът Любомир Христов.
На 29 май на заседание на Консултативния съвет от 14 часа съветниците да представят свои становища и да поканят специалисти, които да участват със своя експертиза по най-наболелите проблеми, предложи председателят на ОбС инж. Красимир Минчев.
„Да се чуят всички мнения, искам яснота кой ще участва , какви въпроси ще бъдат поставени. В тази сесия трябва да участва активно и общинска администрация с кмета, иначе е безсмислено“, категорочен бе председателят.
Кметът Христов припомни, че вече е възложено на специалисти да изготвят експертиза за алтернативните източници на водоснабдяване.
„Шахтовите кладенци са сухи, те не са експлоатирани през годините. Кладенецът, който захранва кв. „Мътница“ е с дълбочина 8 метра“, обяви градоначалникът.
Бившият кмет Красимир Костов е на мнение на специалистите да се възложи да изготвят анализ за състоянието на 20 водоизточника – дълбоки сондажи, да се провери капацитетът им, обема на събраната вода и как структурите на „Напоителни системи“ и на ВиК могат да консулидират водния ресурс. „Ние ще опрем до него“, алармира съветникът.
Настоящият кмет обаче опонира с думите, че тези водоизточници са занемарени, нямат захранване, пресъхнали са. Христов е извършил проверка след сигнал на кметския наместник, че в квартала нямат вода. А всички останали кладенци, ползвани през годините били изоставени. Това е състоянието в момента, съобщи Христов.
„Нито един експерт на този етап не може да ми даде оценка всеки един от кладенците какъв дебит има, ако не бъдат извършени изследвания“, каза той.
Според него това е много скъпо и трудоемко мероприятие.
„Ситуацията е плашеща. Всеки ден от язовир „Тича“ изтичат между 200 и 230 хиляди куб. м вода. Това са огромни загуби и в същото време водата отива за напояване на земеделските земи. С очите си го видях“, съобщи Драгомир Драев.
Съветничката Даниела Русева предложи на извънредната сесия да присъства и новият управител на Вик Шумен, която да представи своя концепция, свързана с писмото на министъра на околната среда за намиране на алтернативни източници.
40 точки съдържа дневният ред на предстоящата сесия на ОбС на 28 май. По-важните точки – набелязавне на мерки за запазване и повишаване на нивото на основния водоизточник за община Шумен към настоящия момент язовир „Тича“ и последващи действия за възстановяване на алтернативните водизточници.
Ще бъде представена оценка за влиянието на извънредното положение върху бюджета на Община Шумен и неговото актуализиране.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолицията издирва 83-годишен мъж от Шумен
Следваща статияОбщинският съвет в Нови пазар приема въпроси и предложения по време на пандемия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here