дом Общество Животински трупове и кости край пътя притесниха жителите на Кочово

Животински трупове и кости край пътя притесниха жителите на Кочово

0
ДЯЛ

„Откритите по пътя Велики Преслав – Кочово трупове на крави и кости са основание за безпокойство. Сезонът е летен и лесно се разнасят зарази и болести и няма как хората, които живеят в този район да не са притеснени“, това заяви за 24shumen.com кметът на село Кочово Гюсюм Хаджъ.
„Аз не съм запозната с подробности по случая, но разбрах че край пътя са изхвърлени цели трупове на животни. Както и да го погледнем, касае се за екопрестъпление“, категорична бе тя. И уточни, че от години в този район се изхвърляли животински кости.
„Ще предприема действия, които са в моите правомощия като кмет“, каза още Хаджъ.
Сигнал за зловещата находка с трупни останки и скелети е бил подаден от кмета на Велики Преслав Александър Горчев. На огромното количество „вмирисано животинско месо“ се натъкнал жител на Велики Преслав.
Вече са сезирани Районна прокуратура в града и Районното полицейско управление.
Потърсен за коментар многократно с въпрос какви действия ще бъдат предприети, за да не тръгнат зарази и епидемии, кметът Горчев не си вдигаше мобилния телефон.
24shumen.com научи, че от Областната дирекция за безопасност на храните в Шумен са издали предписание проблемът да бъде решен до 15 август. Инструкциите са да бъде разчистен терена при спазване на всички нормативни изисквания. Труповете да бъдат транспортирани до екарисаж. А Общината да поеме всички разходи по събиране и обезвреждане на трупните останки.
Засега не е ясно фирма или физически лица са изхвърлили труповете край пътя, в началото на ябълкова градина и на стотина метра от канал на „Напоителни системи“, откъдето пият вода животни на паша.
За 24shumen.com общински съветници съобщиха, че две са кланиците във Велики Преслав. Те изключват „такава наглост“ – собствениците да изхвърлят промишлени количества трупно месо и то на оживено място“.
Съветници бяха категорични, че всички разходи по освобождаването на района от опасната находка, ще бъдат поети и изплатени от общинския бюджет, който се формира от парите на данъкоплатците.
Загадъчното мълчание на кмета съветниците обясниха със страх, „да не се всява паника и смут в населението“.
Свързахме се с говорителя на Окръжна прокуратура Яна Николова. Тя обясни, че при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление, както е в случая, прокурорът решава да назначи проверка или да образува досъдебно производство. Третият вариант – отказ бил изключен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМВР с мерки за опазване на селскостопанската продукция
Следваща статия140 години свободен Шумен (снимки)