дом Общество Добротворци с акция „Да изчистим позора край Велики Преслав“

Добротворци с акция „Да изчистим позора край Велики Преслав“

0
ДЯЛ

Преславци готвят акция „Да изчистим позора край Велики Преслав“. Доброволците, любители на природата канят гражданите на града и общината да се включат в почистването на проблемите участъци, както и на нерегламентираните сметища, открити по пътя към местността Тунесец. Приема се помощ от всяко естество – чрез присъствие, ресурсно осигуряване, техника и т.н.
„Идеята се роди, след като жена от Троян публикува в социалната мрежа снимки от местността Тусенец, на които се виждаше, че мястото е превърнато в сметище. Инициативата е изцяло гражданска и се зароди спонтанно след тези снимки“, разказа за 24shumen.com един от основните инициатори на кампанията Боян Ганчев и добави, че в община Велики Преслав от години няма сметище и много от хората изхвърлят отпадъците си сред природата. „Целта ни е да превърнем отново местността Тунесец в място за туризъм и отдих. „Пролетта ще организираме пикник, на който специално ще поканим жената от Троян, която е направила снимки на нерегламентираното сметище“, каза още Боян Ганчев и разказа, че Велики Преслав е малък град и всеки знае кой, къде и какво изхвърля, но няма ефективен контрол, няма и санкционирани. „Ще предложим на кмета да се монтират камери и така да се засичат нарушителите, които изхвърлят отпадъците си сред природата. Искаме още, по примера на Шумен, и във Велики Преслав местната управа да определи място за временно депо за автомобилни гуми, които после да се превозват до специализираното депо в областния град“, обясни Боян Ганчев и увери, че снимки от кампанията за разчистване на нерегламентираните сметища ще бъдат публикувани във Фейсбук.
Добрата новина е, че ръководството на общината вече е осигурило ръкавици и чували и ще депонира събраните отпадъци.
Акцията е предвидена за 19 януари от 10.00 до 16.00 часа. Организаторите съобщават още, че сборният пункт е входа на парка, а при неблагоприятни метеорологични условия датата на мероприятието ще бъде променена, за което всички ще бъдат уведомени своевременно.

Междувременно стана ясно, че доброволците са открили след обход с дрон нерегламентирано сметище на стари автомобилни гуми. На 8 януари четиримата доброволци Слави Стойков, Димитър Желязков, Захари Минчев и Боян Ганчев са депонирали в депото в Шумен 115 тежки и леки гуми от сметището, на което са открити близо 400 гуми.
Същият ден с трактор са били и окастрени храстите по пътя до местността Тунесец, за което един от организаторите на акцията по почистването на района Боян Ганчев изказа благодарности на директора на ДГС-Велики Преслав Янко Йорданов за оказаното съдействие.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРемонтират една от най-старите църкви в Шуменска област
Следваща статияВарненският апелативен съд отмени условна присъда за опит за убийство, задържа подсъдимия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here