дом Култура В нощта на музеите: Стотици наши и чужди туристи разгледаха Тракийско съкровище,...

В нощта на музеите: Стотици наши и чужди туристи разгледаха Тракийско съкровище, открито край Върбица

0
ДЯЛ

Стотици български и чуждестранни туристи, гости на старата столица са посетили Археологическия музей в Европейската нощ на музеите. Най-голям е бил интересът към Тракийско съкровище, открито в каменна гробница край Върбица. Находката е датирана от трети век преди новата ера. В експозицията, предоставена от Националния археологически институт влизат сребърна купа с позлатена розета на дъното, гравиран бръшлянов венец и сребърна кана, открита на територията на древна Тракия.
Според служители на музея ценните предмети са принадлежали на високопоставен тракийски аристократ, който е погребан заедно с тях.
С интерес е бил разгледан и надгробния кръст на княгиня Анна. Тя е втората дъщеря на княз Борис I, която се замонашва в манастир край Велики Преслав.
Пред 1965г. при археологически разкопки е бил намерен надгробния кръст с надпис: „Почина раба Божия Анна“.
Свои презентации в чест на 1125-годишнината от провъзгласяването на Преслав за столица, с помощта на преподаватели, представиха ученици от Основно училище „Кирил и Методий“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИздирваният Осман Хикмет е намерен, в добро здравословно състояние е
Следваща статияОрганизират баскетболен турнир за Деня на детето