дом Общество Шумен отбелязва 185 години от рождението на Добри Войников

Шумен отбелязва 185 години от рождението на Добри Войников

0
ДЯЛ

С поредица от събития Шумен ще отбележи 185-тата годишнина от рождението на Добри Войников. В програмата за честването са включени концертни изяви на музикални състави и хорове, както и училищни състезания, свързани с делото и личността на Войников като драматург, музикант, учител и народен будител, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен.
„Съвместно с Шуменския университет организираме мащабна конференция, посветена на музикалната дейност на енциклопедиста Добри Войников“, обясни началникът на отдел „Култура, младежки дейности спорт“ Десислава Златева.
В брифинга участва и проф. Стефан Хърков от Шуменския университет „Еп. К. Преславски“. „Идеята на форума е да обедини научните изследвания, които са посветени на Войников като музикален педагог и оркестров диригент. И понеже той е първият български педагог, който въвежда многогласното пеене в училище, специален акцент както в работата на конференцията, така и в концертната вечер с участието на проф. Роксана Богданова, ще бъде 160-годишнината от създаването на първия български ученически многогласен хор,“ разказа още проф. Хърков.
Научната конференция ще се проведе на 22 и 23 ноември. Концертът на Симфониета Шумен заедно с хоровете „Бодра песен“, „Родни звуци“, академичната хорова формация , „Проф. Венета Вичева“, представителния хор на СУ „Сава Доброплодни“ ще бъде от 17.30 на 22 ноември в залата на общината.
По традиция в навечерието на рождената дата на Добри Войников Народното читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен организира гостуване в побратимения румънски град Браила, където името му е на особена почит. Това е градът, в който Войников се установява, след като е бил принуден да напусне родния Шумен. На 10 ноември в събота целият състав на хор „Родни звуци“, който през тази година отбелязва също достолепна годишнина – 120 години от своето създаване, ще изнесе концерт в злата на театър „Мария Филоти“. В концертната си програма хорът е включил творби от Войников, разказа Антония Панева, заместник-председател на читалищното настоятелство. „Това е повод да припомним още, че той е и първият български учител по музика, който въвежда пеенето и свиренето по ноти в училище. Освен това, по повод годишнината и непосредствено преди концерта местната телевизия ще излъчи филм за Войников по сценарий на проф. Кина Вачкова,“ разказа още Панева.
В навечерието на рождения ден на Войников, на 21 ноември, филмът ще бъде излъчен и по Телевизия Шумен. По-рано през деня в къщата музей „Добри Войников“ ще бъде представено фототипното издание на юбилейния сборник „Музикалното дело на Добри Войников“, което е отпечатано с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Шумен. И пак на 21 ноември от 18.30 часа в ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен ще бъде представен спектакълът „Началото на криворазбирането“.
Входът е свободен.
Снимка: Община Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМъж заби колата си в дърво, загина на място
Следваща статияЗа тримесечие: Над половин милион лева бонуси за служителите на Агенцията по вписванията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here