дом Общество Шумен без вода за три дни от 17 януари

Шумен без вода за три дни от 17 януари

0
ДЯЛ

На 17, 18 и 19 януари спират водата в Шумен. Мярката се налага поради отстраняване на множество аварии по довеждащия водопровод. Без вода остава и Велики Преслав. За 12 часа ще бъде прекратено и водоподаването за Търговище. Това бе решено днес на среща при областния управител на Шумен проф. Стефан Желев.
Източването на довеждащият водопровод ще започне още на 16 януари вечерта.
Датата на големия ремонт бе променена от 14 на 17 януари по предложение на кмета на Шумен Любомир Христов. „Целта е ремонтните дейности да се извършат през почивните дни. Като се очаква водата да бъде пусната късно вечерта на 19 януари. Не може водата да се спре в работните дни. Представете си как ще функционират детските градини, училищата и предприятията, ако три дни останат без вода. По тази причина, ако е възможно нека ремонта се направи в почивните дни. Така и хората ще се запасят предварително с вода“, уточни Христов.
При обхода на водопровода са набелязани 28 аварии. От тях ще бъдат отстранени 20. Общо 9 екипа от Шумен и Търговище ще работят по ремонта. Целта е да се отстранят най-значимите повреди.
На срещата днес присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и областният управител Митко Стайков, кметът на Велики Преслав, Янко Йорданов, директорите на ВиК в Шумен и др.
Още днес започва нов обход на водопровода, за да се набележат и подготвят отсечките за достъп до местата на авариите.
Управителят на ВиК-Шумен Илиян Илиев обяви, че дружеството има готовност да започне ремонтите и днес, но уточни, че при лошо време и ниски температури те няма да започнат работа.
Военните са в готовност да осигурят 40 водоноски. До ползването им няма да се стигне, защото от РЗИ-Шумен поставят редица строги изисквания за употребата им.
В язовир „Тича“ има обем, който може да обезпечи ползването на вода за питейно-битови нужди за 30 месеца. Това обяви днес на заседанието управителят на „Напоителни системи“ Христо Николов. „МВЕЦ „Моста“ не работи от 1 януари тази година. Причината е намаления оток за река Камчия. Със заповед на министъра на околната среда и водите той е намален на 222 хиляди кубика. Тази вода се отича в река Камчия по друг канал и не достатъчна да захрани турбините на МВЕЦ-а“, обясни Николов и уточни, че в момента полезния обем на язовира е около 140 млн. кубика, а дневния приток в него е между 1 000 и 1 500 кубика.
В трите дни без вода болницата в Шумен ще продължи да работи нормално, защото тя има резервоар за вода, който може да задоволи нуждите на лечебното заведение за близо 5 дни. Няма да се наруши и функционирането на Центъра по хемодиализа там запасите от вода са достатъчни за 48 часа.
Регистрираните обществени чешми в Шумен са 11. Още вчера от РЗИ в града са взели проби за качеството на водата. Пробите ще са готови до 2 дни и ще бъдат публикувани на сайта на ведомството най-късно в петък. Днес експерти от РЗИ-Шумен вземат проби за качеството на водата и на 5 обществени чешми във Велики Преслав. „Тези водоизточници обаче не са регистрирани и в близките няколко дни предстои това да стане“, уточни директорката на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГорските задържаха автомобил, моторен трион, каруца и дърва за огрев
Следваща статияЗагробват заразените с чума прасета край село Хърсово

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here