дом Общество Шуменци, заредете се с търпение, ако ще пътувате през ГКПП „Маказа“

Шуменци, заредете се с търпение, ако ще пътувате през ГКПП „Маказа“

0
ДЯЛ
Лято`2019 – на ГКПП „Маказа-Нимфея“ очакват рекорди!
С 212 191 души повече са преминали през „Маказа” през 2018 година спрямо предходната 2017-та. Увеличението пък е с 14.53 процента, сочат данните на „Гранична полиция”.
1 672 719 души са прекосили границата с Гърция при „Маказа” през 2018-та, а пунктът е единствения по „браздата” с южната ни съседка, който отбелязва увеличение на пътникопотока.
Очакванията за Лято`2019 са за рекорди…“.
Това отбелязват в групата ГКПП Маказа – трафик и полезна информация (Makaza/Μακάζα) във Фейсбук.

Че нещо нелогично се случва на граничния пункт „Маказа – Нимфея“ първи писаха още в началото на април колегите от 24rodopi.com. На 5 април – петък, чакането на вход България бе с продължителност до 3 часа. Пътуващите между Кърджали и Комотини алармираха, че необичайно за пролетта на ГКПП „Маказа“ се чака дълго почти като през юли и август. „Нашите служители проверяват всеки един автомобил, влязъл от Гърция в България“, обясняваха задръстванията пътуващите нашенци.
Оказа се, че в гръцкия сектор на граничния пункт не достигат служители, за да бъдат отворени повече от едно трасе при необходимост. Гръцката държава пренасочва граничните си полицаи за справяне с емигрантския натиск.
Проблемът с необичайните за сезона задръствания на ГКПП „Маказа“ влиза в министерствата на вътрешните и на външните работи – пое ангажимент областният управител на Кърджали Никола Чанев.
„Надяваме се на бърза официална кореспонденция с властите в Гърция. Правим всичко възможно, въпреки растящия трафик през „Маказа“ и отчетените рекордни преминавания на МПС и туристи, на граничния пункт да се създаде перфектната организация, която да бъде оценена както от българските граждани, така и от чужденците“, заяви пред 24rodopi.com Никола Чанев.
Към днешната дата положението е: Работи се на максимално бързи обороти, но опашките стават все по-дълги!
Документите на едно МПС и пътуващите в него пътници се обработват за по-малко от минута, някои коли дори за 20-ина секунди, с изключение на туристите от страни извън Европейския съюз.
Има и много неподготвени българи, които пътуват с деца, а не са окомплектовали документите за бързо преминаване през пункта. „Случвало се е пътуващ родител с деца да носи пълномощно от другия родител без копие и се налага използване на техниката на пункта. Това отнема до 3-4 минути“, пояснява служител.

През последния уикенд колоната от чакащи на изход България автомобили достигна 4 км, което е рекорд за това лято, но той ще бъде подобрен в дните между 21 и 23 юли. Румънците са вече във ваканция.

От година на година броят на румънските коли се увеличава, лято`2019 ще отчете рекорд и по този показател.
В северната ни съседка е обявено, че най-прекият, най-надеждния път за жителите на Букурещ и околностите до плажовете в Гърция е през ГКПП „Маказа – Нимфея“. Българските власти направиха опити да отклонят част от потока през граничния пункт „Златоград“, но той се оказа неуспешен.
“Опитвали сме се да пренасочим румънците и към други гранични пунктове и най-вече през Златоград. Това се прави още когато влязат на наша територия. Но те са категорични, че ще продължат през „Маказа“. „Цялото ни пътуване е 28-30 часа, „спестили сме“ 2-3, ще изчакаме малко и тук“, това казват румънците и отказват да се отклонят от начертания път”, казва областният управител на Кърджали Никола Чанев.
Все повече стават и изселниците, които вместо да пътуват към родния Кърджалийски край през натоварения граничен пункт „Капъ куле“, предпочитат да влязат в Гърция през „Ипсала“, а после – през „Маказа“. Ръст бележат и пътуващите от Молдова, Украйна, Русия, Сърбия. Като прибавим и почти на 100 процента пътуващите за Гърция от областите Пловдив и Пазарджик, 70-80 % от Хасково и Стара Загора, а така също и от области в Северна България, положението… си върви към рекорди, измерващи се в километри и часове.

Опашките от автомобили на ГКПП „Маказа“ ще продължат до началото на септември. Причината са увеличеният брой пътуващи за Гърция и липсата на достатъчно гръцки служители.
„Проблемът не е в засилените проверки. Проблемът е в липсата на достатъчно персонал и към момента от гръцка страна. Водени са преговори, уведомена е гръцката страна многократно и през Външно министерство. Техните опасения са от мигрантския натиск, който имаше на територията на Република Гърция“, посочи Чанев.

Обещанията на гръцките власти бяха със стартирането на сезона това да се промени, но явно, че все още е проблем.
Относно изграждането на допълнителни трасета, които са предвидени в спогодбата между двете страни още през 1995 година, през които да преминават както леки така и товарни автомобили и автобуси, на този етап е нецелесъобразно, категоричен е Никола Чанев. „Ако допуснем преминаване на такъв вид транспорт в момента, преди изграждането на околовръстен път, това ще създаде огромни притеснения на областния център“, категоричен е Чанев.
От наша страна на граничния пункт има по 8 служители на смяна. „Не така обаче е с гръцките полицаи, които са не повече от двама-трима. Това означава, че преминаващите могат да се обработват на не повече от 2 ленти”, уточнява Чанев.
„Взехме решение през най-горещите летни дни съвместно с БЧК да раздаваме вода на чакащите да прекосят границата. До края на месеца ще сме готови да реагираме при необходимост”, заяви пред 24rodopi.com Шинаси Сюлейман, кмет на Кирково. От администрацията са готови и да подпомогнат Гранична полиция материално.
“Готови сме да предоставим техника и консумативи или каквото е по силите ни, за да облекчим случващото се на границата”, каза още Сюлейман. Припомняме, че Община Кирково ще постави и няколко камери към пункта, които да предават в реално време каква е ситуацията на пътя.
Както вече 24rodopi.com писа, проспани са няколко възможности за разширяването на граничния пункт.
“На този етап не може да се говори за разширяването на ГКПП Маказа. Това би означавало освен огромния брой автомобили през центъра на Кърджали да преминават автобуси и камиони, което е недопустимо. Разширяването на пункта е обвързано с изграждане на околовръстен път на Кърджали. Процедурата за него вече стартира, но все още не е ясно кога ще започне строежът му. Още повече че, за да стане факт обходът, ще трябва да се построи огромно мостово съоръжение над яз. “Студен кладенец”, каза Чанев.
А какво правят жителите на област Кърджали? Пак пътуват към „Родопското море“, но в миналите лета остана явлението „На плаж за един ден“!

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Арестуваха пиян шофьор на училищен автобус
Следваща статияС годишен концерт хор „Бодра песен“ закрива творческия сезон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here