дом Общество Шуменка се спъна на разбит тротоар и счупи ръка, осъди Общината

Шуменка се спъна на разбит тротоар и счупи ръка, осъди Общината

0
ДЯЛ

60-годишна жена осъди Община Шумен да й заплати сумата от 6 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени в резултат на неосигурено безопасно ползване на тротоар – публична общинска собственост. На 30 май миналата година, тя се спънала и паднала по лице на тротоара, като наранила лявото си коляно и счупила дясната си ръка.
Решението е на Районния съд Шумен и може да бъде обжалвано.
Производството е образувано, след подадена искова молба от Евгения И. срещу Община Шумен. Предявеният иск е за 10 хиляди лева.
В исковата си молба пострадалата твърди, че на 30 май 2018г., около 17.00 ч. претърпяла злополука, докато се придвижвала по южния тротоар на бул. „Симеон Велики“. Ищцата се спънала и паднала по лице на тротоара, като охлузила дълбоко лявото коляно и дясната скула, както и счупила дясната си ръка. На мястото на злополуката, тротоарът бил с разбити плочки, хлътнал терен и върху шахта имало усукана дебела арматурна тел. По-късно е откарана в МБАЛ-Шумен, където получила съответната помощ. Поставена е била диагнозата – счупване на горния край на дясната лъчева кост. Ищцата твърди, че процесният тротоар бил собственост на Община Шумен, която била длъжна да осигури нормалното му поддържане. Счита, че поради неполагане на грижи за тротоара е настъпило увреждането й, за което отговорност следва да носи ответникът – Общината.
Адвокатът на ответната страна излага пред съда становището, че посоченото увреждане на ищцата не е по вина на Община Шумен. Намира за недоказани уврежданията и механизма на получаването им.
Твърди, че собствеността на съоръжението, т.е. описаната шахта все още се изяснява, но Община Шумен не е собственик.
Настоящият съдебен състав, след като взема предвид събраните по делото доказателства и становища намира за установени следните фактически констатации:
Безспорно Евгения И. на 30 май, около 17.00 ч. претърпяла злополука, докато се е придвижвала по южния тротоар на бул. „Симеон Велики“ в Шумен. Спънала се и паднала по лице на тротоара, като охлузила дълбоко лявото коляно и дясната скула, както и счупила дясната ръка. По-късно е откарана в МБАЛ-Шумен, където е поставена диагноза – счупване на горния край на дясната лъчева кост. Проведено е съответното лечение.
Двама свидетели пък описват мястото на злополуката, на което е паднала ищцата, като шахта с метален капак, на който е увита подвижна арматурна тел, тротоарът бил с разбити плочки и хлътнал терен. Посочват още, че пострадалата е била дълго време в болнични, имала е проблеми с възстановяването си, което продължило дълго време.
Съдът е допуснал оглед на мястото, на което е станало събитието описано в исковата молба. Констатирано е, че шахтата се намира на южния тротоар на бул. „Симеон Велики“, в средата на тротоара, пред жилищен блок с административен адрес: гр. Шумен, ул. Цар Освободител №14.
Около шахтата е налице компрометирана част от тротоара, с правоъгълна форма, с размери 80 см. на 1 м., като тази част е вдлъбната в земята. Самата шахта е трайно закрепена, като в средната част в отворите има увита арматурна дебела тел, подвижна с максимална височина 20 – 25 см., за която се предполага, че изпълнява функции за по-лесно отваряне.
Съдът приема, че бездействието на ответника е във връзка с възложени по силата на закон задължения за обезопасяване на тротоар на бул.“Симеон Велики“ в гр.Шумен. Налице е виновно деяние, с което е причинена вреда на пострадалата.
Процесният тротоар е собственост на Община Шумен. А съгласно текст от Закона за пътищата, ремонтът и поддържането на общинските пътища се осъществяват от общините.
Съдът счита, че справедливият размер на обезщетението за претърпените от ищцата болки и страдания в резултат на непозволеното увреждане, възлиза на 6 000 лева.
Общината е осъдена и да заплати направените деловодни разноски в размер на 798.00 лв.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМалки художници и приложници с изложба в градската галерия
Следваща статияСлънце и вятър следобед
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here