дом Общество Шенай Хюсеинова: Защо машинистите три години не си признават вината?

Шенай Хюсеинова: Защо машинистите три години не си признават вината?

0
ДЯЛ

Само 19-годишната Шенай Хюсеинова, която загуби съпруг и син при адския взрив в Хитрино се яви в последното заседание по мегаделото „Хитрино” днес. Останалите не дойдоха.
„Защо машинистите не си поемат вината най-после? Заради тях бе почернен животът ми. Години напред ще страдам. Не мога да забравя как гръмна нашата къща”, заяви тя пред съдебния състав.
„Защо не признават”, попита и синът й, който я придружаваше.
Оправдателна присъда за главния машинист Димитър Михнев поиска неговият адвокат Димитър Стефанов.
„Не е доказано обвинението, че скоростта е причина за дерайлирането на влака. Твърдяната скорост безспорно е над разрешената. Но не винаги движението с по-висока скорост от разрешената е причина за едно произшествие”, заяви пред 24shumen.com защитникът.
За мен причината не е установена, защото важни веществени доказателства от самото начало на досъдебното производство не са били приобщени . Дали е нарочно е отделен въпрос. А неприобщаването на тези важни доказателства е причина да се разбере защо е дерайлирал влакът, категоричен бе адвокатът.
Според него железният път е бил с изчерпани технически характеристики, негоден, това е посочено и в доклади на вещите лица.
В пледоарията си адвокат Стефанов посочи като слабост ангажирането на преподаватели от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” в изготвянето на експертизи. Той съобщи, че собственик на железния път е националната компания „Железопътна инфраструктура” НКЖИ. А компанията финансира стипендиантските програми на училището. И в случая има ярък конфликт на интереси. Именно заради това има съмнения в обективността на изготвяните заключения.
В страни от ЕС при разследване на жп инциденти се ангажирали независими органи, необвързани с държавни структури, докато в България това правило не важало, обобщи Стефанов.
Той категорично отхвърли обвиненията към двамата машинисти, че са употребили алкохол. Напротив, химическите експертизи доказват обратното, че машинистите не са употребили никакъв алкохол.
Според втория защитник на Михнев адвокат Валентин Димитров причина за дерайлирането на влака освен критичното състояние на железния път е и незаключената стрелка № 5. Той смята, че не са извършени всички необподими действия с цел събиране и изследване на наличните доказателства.
„Недопустимо е държавното обвинение да не се произнесе по наши доказателствени искания. Така делото се лишава от ценни сведения”, заяви Димитров. И също поиска оправдателна присъда за своя довереник – Димитър Михнев.
Адвокат Ивайло Йорданов пледира за оправдателна присъда и на втория машинист Радослав Петков. Защитникът смята, че обвинението е недоказано. Той посочи и процесуални нарушения, които опорочават изцяло събирането на най-важните доказателства.
По думите му Петков не носи отговорност за управлението на влака, а обвинението било именно такова.
Съдът даде и думата на подсъдимите машинисти.
„Напълно съм съгласен с изложеното от защита ми. Съгласен съм с частните обвинители, че кармата е важна”, заяви Димитър Михнев.
„Искрено съжалявам за починалите и пострадалите” – сподели Петков.
И двамата съзнават тежките последици от инцидента и очакват справедливи присъди от съда.
Присъдите ще бъдат произнесени в 15.30 часа в сряда, 22 януари.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДеца от творческите клубове в ДГ „Пролетна дъга“ представиха своите умения
Следваща статияПийнал шофьор без книжка блъсна двама пешеходци в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here