дом Общество Центърът за ранно детско развитие работи онлайн с деца и родители

Центърът за ранно детско развитие работи онлайн с деца и родители

0
ДЯЛ

Екипът на Центъра за ранно развитие в Шумен работи онлайн и терапевтичната работа с децата не е прекъсвала, съобщи ръководителят на проекта Катя Крумова. „Започнахме веднага след обявяване на извънредното положение заради пандемията от коронавируса. Свързахме се с всички родители, за да направим график на онлайн срещите“, допълни Крумова.
Всички специалисти от Центъра за ранно детско развитие – психолог, педиатър, логопеди, специални педагози, рехабилитатор, кинезитерапевт, социални работници и медиатори се включват в онлайн консултациите. Родителите откликват и съдействат, за да се случат виртуалните срещи, които се осъществяват чрез видео чатове, телефон и скайп. Специалистите дават насоки за работата с децата у дома, предоставят материали за упражнения, поставят задачи, които да бъдат изпълнени до следващото онлайн занятие.
Под ръководството на рехабилитатор и кинезитерапевт, майките и татковците правят масажи и раздвижване на най-малките, сред които са девет бебета на възраст от 5 месеца до 1 годинка. Деца с ДЦП, хидроцефалия и гръбначни изкривявания стриктно изпълняват инструкциите на специалистите и играят гимнастика у дома с помощта на родителите.
Логопедите успяват да направят постановка на звуците и пред екраните и дават инструкции как децата да се упражняват вкъщи.
Специалните педагози и психолога работят онлайн за подобряване на фината моторика, концентрацията, координацията, паметта и преодоляване на поведенческите нарушения. Педиатърът консултира родителите и откликва на въпросите, свързани със здравословното състояние на децата, дава съвети, свързани с храненето и развитието, информира майките за подходящи методи за профилактика и засилване на имунитета.
Ръководството на центъра поддържа постоянна връзка със специалистите и упражнява ежедневен контрол върху броя и качеството на проведените консултации.
В тази трудна за всички ситуация, семействата получават и психологическа подкрепа. Занятията онлайн ще продължат до отмяната на извънредното положение, след което ще бъде възстановен нормалния ритъм на работа.
Към момента Центърът за ранно детско развитие в Шумен помага на над 100 деца и родители, от откриването му през 2016 г. – досега подкрепа са получили над 200 семейства.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Каспичан снабди с дезинфектанти всички домоуправители
Следваща статияВтори оздравял от COVID-19 е изписан от МБАЛ-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here