дом Икономика Токът в Шуменска област поскъпва с поне 2,6% от 1 юли

Токът в Шуменска област поскъпва с поне 2,6% от 1 юли

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Токът и топлоенергията поскъпват от 1 юли. Цената на електроенергията за бита ще скочи средно с 1,89%, стана ясно след проведено обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Повишаването на крайната цена обаче е в пъти по-ниска от поисканата от трите електроразпределителни дружества.
Клиентите на „ЕРП-СЕВЕР“ („Енерго Про)“ ще плащат с 2,6% по-висока цена. От дружеството поискаха 1.69% за дневната тарифа и 2.95% за нощната.
За абонатите на ЧЕЗ увеличението ще е с 1,7%, за тези на ЕВН – 1,8%.
„ЧЕЗ Електро България“ направи предложение за увеличаване на нощната тарифа с 51% за киловатчас и на дневната – с 5%.
От ЕВН поискаха увеличение на дневната тарифа с 6.19%, а на нощната с 21.6%. Според внесените искания на топлофикациите в Комисията за енергийно и водно регулиране най-голямо поскъпване е поискала бургаската топлофикация – 9,06%, Топлофикация Плевен – 6,12%, Топлофикация Перник иска – 4,16%, а тези в Русе и Сливен – над 3% За София предлаганото поскъпване е с около 1,5%. За Пловдив дори може да поевтинее топлоенергията. В момента цената на топлинната енергия в столицата е 79 лева за мегаватчас, а в Пловдив – 82 лева. В тези сметки обаче не е отразено исканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на газа с 16 на сто.
Ако цената на газа поскъпне с над 5 процента, от юли със сигурност ще поскъпне както цената на тока, така и на парното и топлата вода. Окончателните цени ще станат ясни в края на юни.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНа трудовия пазар в Шумен: За всяко работно място – четирима конкуренти
Следваща статияРешено: Обединяват центровете за настаняване на деца и младежи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here