дом Общество Тодоровден събра стотици шуменци на хиподрума (снимки)

Тодоровден събра стотици шуменци на хиподрума (снимки)

0
ДЯЛ

Със състезание по прескачане на препятствия на хиподрума в Шумен бе отбелязан Тодоровден. Традиционно празникът се превърна в атракция за стотици шуменци и гости на града.

Организатори на празника бяха Община Шумен, ДП „Кабиюк“, ККС „Кабиюк“, ККС „Шумен“ и ЕК „Шумен 2010“.
Домакините се бяха погрижили да осигурят приятно прекарване на посетителите от всички възрасти. Желаещите можеха да се разходят с файтон, а децата да се повозят на впряг с пони.

В състезанието за Тодоровден на закрития манеж участваха десетима ездачи и 20 коня.

Малките жокеи откриха надпреварата на Х паркура.

По-опитните премериха сили и умения в препятствията до метър, а майсторите преминаха по трасе с с препятствия между 110-115 сантиметра.
„Традицията трябва да се пази“, категоричен бе един от организаторите на проявата Станислав Дечев. Въпреки празничният ден Дечев не спести, че манежа се нуждае от нова настилка, за която ще са необходими около 5 000 лева.
Преди старта на състезанието организаторите припомниха, че в Шуменско се намира най-стария конезавод в България и на Балканите. Той е създаден през 1864 година по заповед на Мидхат паша. По време на Руско-турската война от 1877-1878 година, бягайки турските войски запалват конюшните. След освобождението княз Александър I Батенберг възстановява конезавода. Тогава в него са се отглеждали предимно коне за кавалерията.

Началото на модерното коневъдство се поставя през август 1951 година, когато конезаводът край Шумен възкръсва за втори път. Днес в „Кабиюк“ се отглеждат седем породи коне – две арабски, две чистокръвни български, чистокръвен английски кон и шотландско пони.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДо 2 седмици подписват договора за новия водопровод и пречиствателната станция
Следваща статияСедат Кадир е новият общински лидер на ДПС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here