дом Култура Тече усилена подготовка за фестивала „Нова българска драма“ Шумен 2019

Тече усилена подготовка за фестивала „Нова българска драма“ Шумен 2019

0
ДЯЛ

В периода от 11-ти до 16-ти май 2019 г, Шумен ще бъде домакин на поредното издание на Театрален фестивал „Нова българска драма“ Шумен 2019. Право на участие във фестивала имат всички професионални театри – държавни, общински, частни, професионални театрални формации от страната и чужбина.
Предстоящото издание ще протече в традиционните си три направления:
1.ПРЕГЛЕД НА СПЕКТАКЛИ по драматургични произведения от български автори – съвременни и класически.
Заявките за участие се приемат до 01 февруари на предстоящата година на адреса на Сдружение “Нова българска драма” в гр.Шумен по поща или на е-mail: buldrama@abv.bg.Заявените за участие спектакли се изпращат за селекция на видеоносител.До 01 март на предстоящата година – селекционерът на Фестивала гледа на сцената на кандидатстващите театри спектаклите, подбрани от него от І-ви етап на селекцията и утвърждава афиша на изданието. По преценка на селекционера в програмата на Фестивала могат да бъдат поканени за участие и незаявени спектакли.
Премиерата на кандидатстващия спектакъл не трябва да е по-късно от 15 февруари на предстоящата година

2.АВТОРСКИ ПРОЧИТ на непубликувани и непоставяни български пиеси.
Срокът за кандидатстване на автори с нови текстове е 01 март на предстоящата година. Текстовете се изпращат по поща или на е-mail: buldrama@abv.bg

3.СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

Театралният фестивал НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА се организира ежегодно от Министерство на културата, Община Шумен, Съюз на артистите в България, Сдружение “Нова българска драма” и Драматично-куклен театър “Васил Друмев” – Шумен.

Припомняме, след провеждане на общо събрание на Сдружение „Нова българска драма“ на 15.11.2018 г. бяха взети следните решения по статута на Фестивала:
– промяната на наименованието му на Театрален фестивал „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“ 2019. Промяната не изключва участието на чуждестранни трупи със спектакли по български автори;
– разширява се диапазонът в направление „Преглед на спектакли“ като се включват куклени постановки за възрастни;
– от досегашните награди отпада тази за чуждестранен спектакъл, като трупите от чужбина ще бъдат отличавани със специален плакет или диплом за тяхното участие;
– учредена е нова награда – на публиката;
– учредено е по статут селекционерите да бъдат двама, един за направление „Преглед на спектакли“ и един за направление „Авторски прочит“;
– утвърдено е УС на Сдружението да бъде в състав: един председател и четирима членове.

На заседанието бяха избрани двамата селекционери на Театралния фестивал „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“ 2019. Това са младите театроведи Илко Ганев за направление „Преглед на спектакли“ и Катерина Георгиева за направление „Авторски прочит“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧестит празник, студенти!
Следваща статияОтпускат допълнителни 5 милиона лева за болници в страната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here