дом Общество С молебен и поднасяне на цветя започна отбелязването на освобождението на Шумен

С молебен и поднасяне на цветя започна отбелязването на освобождението на Шумен

0
ДЯЛ

Честването на 141 години от освобождението на Шумен започна със заупокойна молитва и молебен за здраве и благоденствие в църквата „Свето Възнесение Господне“. Службата води отец Димитър.

В храма присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов и екипът му, както и гости от побратимения с Шумен руски град Подолск.
За празника от трезора бе извадена и иконата, подарена от генерал Белокопитов при влизането му в Шумен. Светинята е с ликовете на братята първоучители Кирил и Методий.
В обръщението си пред събралите се в храма отец Димитър припомни подвига на загиналите за свободата на България. „Днес лесно изричаме думи за възхвала към героите, но все по-трудно ги откриваме в сърцата си. Паметта за героите трябва да бъде съхранена“, каза духовникът. Той не пропусна да отбележи, че на днешната дата се навършват 182 години от рождението на Васил Левски.

След службата кметът на Шумен Любомир Христов, екипът му и гостите от Подолск поднесоха венци и цветя пред паметника на капитан Колесников в двора на църквата.

Венци и цветя по повод освобождението на Шумен бяха поднесени още пред паметника на генерал Мадатов и паметника на погребаните руски воини.
Тържествата за освобождението на Шумен продължават с концерт на вокалната група “Victory” от побратимения руски град Подолск. Той започва в 18.30 часа в НЧ „Добри Войников“.
От 19.00 часа пред Регионалния исторически музей ще бъдат показани народни занаяти и старинни накити и колани. В същия час пред музея ще започне и възстановка на събитията от освобождението на Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСприхав шуменец наби дете с пръчка, вдигало шум
Следваща статияВоенното окръжие с акция „Дари кръв – спаси живот”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here