дом Общество Съдът отхвърли оспорено решение от областния управител за финансиране на Скаутския клуб

Съдът отхвърли оспорено решение от областния управител за финансиране на Скаутския клуб

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Административният съд отхвърли оспорваното от областния управител на Шумен решение на Общинския съвет, с което е дадено съгласие за отпускане на сумата от 14 000 лева на Скаутски клуб „Мадарски конник”.
Съдебният състав е констатирал, че процесното решение е взето в предвидената форма, при наличие на фактическите мотиви за постановяване му и при спазване на нормативните изисквания за кворум, мнозинство и поименно гласуване – приемането е осъществено с участието на необходимия брой от избраните 41 общински съветници, с мнозинство от повече от половината от общия брой на съветниците.
Съдът е посочил още, че доколкото компетентността на Общински съвет – Шумен да приема промени в бюджета на общината за текущата година е в обхвата на дискреционната му власт, въпросът за необходимостта на приетото с решението отпускане на средства е извън обхвата на съдебния контрол. Правомощието на общинския съвет като орган на местно самоуправление да взема решения от този вид е израз на оперативна самостоятелност и оспореното решение представлява упражнена законово регламентирана компетентност, в която съдът не може да се намесва по същество.
В производството по оспорване на решението на общинския съвет могат да бъдат контролирани от съда само онези от изискванията за законосъобразност на този акт, свързани с процедурните правила по съставяне и внасяне на проекта, обсъждането, приемането му, както и императивните законови изисквания за съдържанието му, които в случая са били спазени и не са налице сочените основания за отмяна.
По тези съображения депозираната жалба е била възприета за неоснователна и е отхвърлена.
Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтефан Гочев и Боян Ганчев с риболовни Оскари
Следваща статияЧленове на ВМРО Шумен изгориха копие на Ньойския договор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here