дом Общество Съдът отмени като незаконно уволнението на актьора Милен Димитров

Съдът отмени като незаконно уволнението на актьора Милен Димитров

0
ДЯЛ

Шуменският районен съд отмени като незаконно уволнението на актьора Милен Димитров. С решение 769/31.07.2019 г. го възстановява на заеманата от него длъжност преди уволнението „актьор” с място на работа в Драматично-куклен театър „Васил Друмев” Шумен.
Театърът, представляван от директора трябва да заплати на Милен Димитров сумата от 4 741,43 лв. обезщетение за периода, когато е останал без работа.
Театърът ще плати и адвокатския хонорар от 1 331,80 лв.
В полза на бюджета на съдебната власт пък ДКТ „Васил Друмев” ще се бръкне със сумата от 349,65 лв.
Решението на първоинстанционния съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд Шумен.
Производството е образувано по искова молба, депозирана от актьора срещу театъра.
Ищецът твърди, че работил при ответника по безсрочен трудов договор на длъжност „актьор“. Със заповед на директора било прекратено трудовото му правоотношение, поради съкращаване на щата.
Заявява, че прекратяването на трудовото правоотношение е незаконно, тъй като в момента на връчване на заповедта, е ползвал отпуск поради болест и е представил болничен лист.
Димитров заявява в съдебно заседание, че работодателят не е извършил подбор, а ако извършил такъв, намира, че същият е незаконосъобразен.
А самото уволнение било извършено, без да са спазени каквито и да било критерии. Според ищеца, на работа са останали лица с по-ниска квалификация и такива, които не работят по-добре от него .
Представени са атестационни карти на актьори и информация за изиграни роли от Димитров, като и Годишен доклад за състоянието на ДКТ „Васил Друмев.
По делото е назначена и изготвена съдебно – икономическа експертиза – приета и неоспорена от страните.
В настоящия казус, с цел доказване от страна на работодателя, че е извършен законосъобразен подбор /като в случая конкретно не е назначавана комисия и не е документиран процесът на оценка на актьорите/, се представиха от ответника атестационни карти, става ясно от съдебните документи.
По атестационните карти, комисия е извършвала текущи оценки на актьорите, по критерии, зададени от директора на театъра. От представеното по делото писмено доказателство от Министерството на културата- персонална карта за заетост на Димитров се установи, че актьорът – ищец е участвал в 14 представления на 2 спектакъла.
От показанията на свидетелка се установява, че атестационната комисия се събира на три месеца и отбелязва точка на актьорите по критерии, определени от директора на театъра. Свидетелката посочва: „На протокола полагаме подписи. А картите сами ги попълваме. Оценките и картите се утвърждават от директора. Критериите в атестационните карти са определени от директора, защото при нас дойдоха в готов вид. Стефчето ги попълваше. Изписването на цифрите ставаше от С.Л.”
Съдът кредитира показанията на актрисата: „Знам, че е имало корекции от страна на директора. Казвал ми е: Аз не съм съгласен с това, ще го коригирам. Това е ставало за двама – трима от колегите” .
А друга актриса, разпитана като свидетел заявява: „Познавам Милен Димитров от студентската скамейка. Той беше водещ артист в театъра, преди да се появи новият директор. Участва в почти всички спектакли. Беше и режисьор в спектакъла „Излезе ангел от мъглата”. Представлението „От тука започва България”, в което сме участвали двамата е най-добрият спектакъл до момента в историята на Шуменския театър. Той е единственият актьор в театъра с много награди. И единственият актьор, който получи наградата на Община Шумен за култура. Това е актьорска награда за игра. Димитров винаги е бил предпочитан от режисьорите и те работеха с него”.
Става ясно, че спектаклите, които актрисата е изброила вече не се играят, въпреки че са успешни. А са били спрени от директора от репертоара.
Съюзният председател на Шуменския текст в прав текст заявила: „Той не ви харесва, ще ви махне…”
А друг свидетел описва профила на уволнения „многопластов актьор” така:
„Той има едно изключително качество – трудолюбие и любов към професията и талант. Тези хора винаги са едни и същи – те работят 24 часа в денонощието. По никакъв начин не досажда с излишни неща. Стремежът му е да извади най – доброто от себе си, следвайки онова, което се иска от него от страна на режисьора. За мен Милен е един от хората, с които и за в бъдеще ще се радвам да имам възможността да работим заедно, защото той е специален. Него публиката го забелязва веднага, защото е талантлив”.
Съдът намира, че показанията на този свидетел се подкрепят от приложените по делото писмени доказателства, а именно Грамота за участие в Друмевите театрални празници „Нова българска драма“ и Становище за професионалните качества на актьора.
Съдът, анализирайки всички събрани по делото доказателства, приема, че не се доказа от страна на ответника законосъобразно извършване на подбора преди уволнението на ищеца, относно законовите критерии квалификация и ниво на изпълнение на работата. Не се представиха по делото доказателства за извършено конкретно сравнение между оценяваните актьори. Липсват доказателства за това кои от тях работодателят приема, че имат по – висока квалификация и работят по-добре, както и липсват изложени мотиви в тази насока за всички участващи в процеса на подбор, липсват и доказателства за съпоставка на показателите им. Не се установи, че останалите на работа са по-добри и с по-висока квалификация, според преценката на работодателя.
Съдът приема, че няма доказателства за реално извършена преценка от работодателя на индивидуалните личностни качества и характеристики за всеки от актьорите, участващи в подбора.Критерият, който е бил отчетен от работодателя, е участието на актьорите в спектакли.
Но същевременно от показанията на свидетелите се установява, че и този критерий всъщност не е отчитан при част от актьорите, т.е. работодателят, твърдейки, че е извършил законосъобразно подбор, го е опорочил, изключвайки няколко лица, изпълняващи същите трудови функции като ищеца, и не се е съобразил с основната цел на подбора, а именно да останат по-квалифицираните и работещите по-добре.
Съдът намира, че представления, в които е участвал ищецът, са сваляни за да няма той ангажименти и да бъде това преценявано негативно за актьора.
Магистрати отмениха тези дни, като незаконно, и уволнението на актрисата Мария Григорова, със същият мотив „Съкращаване на щата”.
Според защитата е странно, че досега нито един режисьор, за който се твърди че е извършил кастинг, а имена не са поменати, не се е появил в съда, за да подкрепи твърденията на директора Димитров.
По делата са представени административни заповеди, с които директорът спира от разпространение спектакли и сваля от роля актьори.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИззеха незаконни оръжия и тютюн без бандерол от домове в Преселка
Следваща статияКултурна панорама на Община Шумен за месец август

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here