дом Общество Събраха растенията в Шумен в електронна книга

Събраха растенията в Шумен в електронна книга

0
ДЯЛ

Растителното разнообразие на Шумен вече е събрано в електронна книга. Изданието се реализира в рамките на проекта „Шумен – зеленият град. По него територията от Градската градина до „Кьошковете“ е превърната в дендрологичен маршрут, а до всяко характерно или екзотично растение има поставена информационна табела. Маршрутът включва 80 от растителните видове в града.
В електронното издание са включени редки и екзотични растения като ливански кедър, райска ябълка, смърч и тис, които се намират на територията на Шумен. В електронната книга, освен научни данни за растенията, читателите могат да открият и много интересни факти.
Ливанският кедър е използван още от дълбока древност. От дървесината му древните египтяни изработвали саркофазите на своите фараони, както и прочутите си кораби. Най-популярното коледно дърво у нас е смърчат. Малко известен факт е обаче, че корените на дървото могат да оцелеят до 10 000 години. Сред интересните растения е и тъсът, който има способността да отслабва.
Родината на екзотичната райска ябълка е Китай. Дърветата са мъжки и женски, като имат свойството самостойно да сменят пола си. Тези и още много други интересни факти могат да бъдат прочетени в електронната книга за растенията в Шумен.
Проектът „Шумен – зеленият град“ се реализира от Научно-образователния център за наука, технологии, инженерство, математика и изкуства „СТЕАМ“ с подкрепата на Община Шумен.
Книгата може да бъде изтеглена тук.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКрасимир Костов: Аз и моят екип ще работим за създаване на по–добри условия и качество на живот за жителите на община Шумен
Следваща статияХубавото есенно време продължава

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here