дом Общество Старата черница във Велики Преслав с две първи награди от онлайн конкурса...

Старата черница във Велики Преслав с две първи награди от онлайн конкурса „Дърво с корен 2020“

0
ДЯЛ

Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 година. Близо 450 години тя е безмълвен свидетел на мъки и радост. Помни Левски, Караджата, посрещането на Иван Вазов като скъп гост на града, съобщиха организаторите на онлайн конкурса.
За първи път в 11-годишната история на инициативата едно и също дърво спечели и в двете категории.
Градинката с градския шадраван, където расте вековното дърво, отдавна се е превърнала в любимо място за срещи, отдих и прохлада през летните месеци. Затова не е учудващо, че любовта и привързаността на местните жители и усилията им по популяризиране на кандидатурата на дървото успяха да донесат първо място за Старата черница и в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“.
Наградата за първенеца в конкурса ще бъде предоставена от „Асоциация на арбористите в България“. Нейни специалисти ще извършат експертен оглед на дървото през пролетта и ще изготвят препоръки за евентуални мерки за подобряване на състоянието му.
С победата си Старата черница във Велики Преслав автоматично става финалист в конкурса „Европейско дърво на годината 2021”, където ще представи страната ни в започващия на 1 февруари международен конкурс. Тази година в него ще се включат общо 14 държави, като гласуването ще се проведе онлайн на treeoftheyear.org в периода 1-28 февруари 2021.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗдравният министър разписа заповедите за разхлабване на мерките
Следваща статия2 ТИР-а закъсаха на пътя Шумен-Разград, движението е ограничено (обновена)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here